Foto: AFP/Scanpix
Uudised
28. august 2020, 10:53

Ööpäevaga lisandus 18 koroonahaiget, Eesti haiguskordaja on 12,5 (4)

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1271 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 18 tulemus osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmete kohaselt laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Ida-Virumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati üheksal inimesel. Harjumaale laekus seitse uut positiivset testitulemust, üks nakatunu lisandus ka Võrumaale ja Jõgevamaale.

Terviseameti ida regionaalosakonna jälgimisel on üle 600 inimese

Neli Ida-Virumaa haigestunut on Estonia kaevanduse töötajad, neist üks elab väljaspool Ida regionaalosakonna tegevuspiirkonda ning temaga suhtleb edasi terviseameti Lõuna regionaalosakond. Kolm nakatunut on seniste Estonia kaevanduse koldega seotud haigestunute lähikontaktsed, kahel juhul sai inimene nakkuse reisilt naasnud tuttavalt.

Estonia kaevanduse koldega on kokku seotud 47 haigusjuhtu, viirus hakkas kaevanduse töötajatele ja nende lähikontaktsetele levima kahelt meelelahutusasutuses Jõhvi Kelder viibinud kaevandusetöötajalt. Kuna esimesed kaks Jõhvi Keldris nakatunud töötajat lähevad arvestuslikult Jõhvi Keldri kolde arvestusse, on Estonia kaevanduse koldega seotud praegu 45 koroonaviiruse juhtu. 

Ida-Virumaa nii-öelda Jõhvi Keldri koldega on tänaseks seotud 15 baarikülastajat, kellest kaks on Estonia kaevanduse töötajad.

Ojamaa kaevanduse koldega on seotud praegu seitse inimest.

Kokku jälgib terviseameti Ida regioon seoses COVID-19 leviku takistamisega enam kui 600 inimest.

Seitsmest viimase ööpäeva lisandunud Harjumaa nakatunust üks sai viiruse lähikontaktist haigestunuga, ülejäänud juhtumite asjaolud on hetkel selgitamisel.

26.-27. augustil lisandunud Harjumaa seitsmest juhust kolm said nakkuse Euroopa Liidu riigist viiruse kaasa toonud inimeselt, kahel juhul oli nakatumise allikaks haigestunud pereliige ning ühel juhul leidis nakatumine aset töökohal. Ühe sel perioodil tuvastatud Harjumaa nakatumise asjaolud on siiani teadmata.

Võrumaa juhtum on seotud reisimisega, Jõgevamaa uue haigusjuhu puhul on tegu nakatunu lähikontaktsega.

Haiglaravil viibib 12 inimest

28. augusti hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 12 inimest, juhitaval hingamisel ei ole ühtegi patsienti. Möödunud ööpäeva jooksul sai haiglast koju üks inimene, avati kolm uut koroonaviiruse juhtu.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 406 COVID-19 haigusjuhtumit  393 inimesega.

Tänase seisuga on tervenenud 2076 inimest. Neist 1578 inimese (76%) haigusjuhtum on lõpetatud, 498 inimese puhul (24%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 12,5.

Eestis on kokku tehtud üle 146 000 esmase testi, nendest 2343 ehk 1,6 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. 

Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata SIIT.

Mustamäel avatakse koroonaviiruse testimiskoht, Ida-Virumaal viiakse testimine Jõhvist Kohtla-Järvele

Täna avatakse Mustamäe tervisekeskuse parklas koroonaviiruse testimispunkt, kus hakkavad proove võtma Medicumi õed.

Uues punktis saab proovi anda ainult perearsti saatekirja alusel. Proove saab anda nii jala tulles kui autost.

Alates järgmisest nädalast ei saa saatekirja alusel proove enam anda SYNLABi Veerenni aadressil. Kõik, kellel on sinna juba aeg kinni pandud, teenindatakse aga ära.

Mustamäel saatekirjaga koroonaproovi andmiseks on vajalik kontakteeruda oma perearstiga, väljaspool perearsti tööaega tuleb helistada perearsti nõuande liinile 1220.

Perearst väljastab digitaalse saatekirja, mis jõuab avaliku testimise keskusesse. Sellest kõnekeskusest helistatakse ja pakutakse inimesele sobilik aeg proovi andmiseks. Proovi võib andma tulla jala või anda autost, oluline on kaasa võtta isikut tõendav dokument. Eelbroneerimata ei saa proovi anda.

Mustamäel võetud ninaneeluproovid transpordib SYNLAB oma Tallinna laborisse, kus need analüüsitakse PCR meetodil ning vastused saabuvad keskmiselt 24 tunni jooksul.

Pärast proovi andmist näevad inimesed on tulemusi digilugu.ee keskkonnast. Tulemused saavad ka perearst ning labor raporteerib need ka terviseametile.

Ida-Virumaal saab SYNLABi Jõhvi esinduse asemel edaspidi proove anda Kohtla-Järvel Ida-Viru keskhaigla telgis aadressil Ilmajaama 14. Kõigil inimesel, kellel on eelnevalt kokku lepitud aeg proovi andmiseks SYNLABi Jõhvi esinduses, on võimalik seal proov ära anda.

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

  • Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.
  • Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitatav kanda ka maski.
  • Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimalusel vältida.
  • Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.
  • Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.
  • Aevastamisel või köhimisel tuleb suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb kohe visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.
  • Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.
  • Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada perearstile.
  • Laadi Google Play või App Store’i kaudu telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me.

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.