Foto: Aldo Luud
Uudised
24. august 2020, 11:48

Teadusnõukoda ei soovita meelelahutuse ja hobitegevuse keelamist, küll aga inimeste registreerimist (1)

Teadusnõukoda (TNK) ei toeta meelelahutuse ja hobitegevuse keelamist, aga soovitab, et meelelahutus- ja toitlustusasutustes ning üritustel peaksid inimesed olema registreeritud, vahendab viroloogiaprofessor Irja Lutsar sotsiaalmeedias nõukoja seisukohti mõnedes COVID-19 pandeemiga seotud küsimustes augustis 2020.

1.

Eesti riigi peaeesmärk COVID-19 toime tulemiseks on elada koos SARS-CoV-2-ga nii, et majandus ja inimeste elud oleksid võimalikult vähe mõjutatud ning meie meditsiinisüsteem ülekoormatud ei oleks.

Oluline on, et lisaks COVID-19 patsientidele parima ravi tagamisele ei kannataks teiste haiguste ennetamine (sh vaktsineerimised), varane avastamine ja ravi. TNK on arvamusel, et peame õppima elama uute reeglite järgi ja mitte piirangute hirmus.

TNK toetab fokusseeritud ja lokaalset lähemist, ehk et probleemidega tegeldakse seal, kus need esinevad ning et üleriigilised piirangud on äärmuslik abinõu. Selle eesmärgi saavutamiseks on oluline:

  • Kasutades laialdast testimist ja kontaktide jälgimist püüda varakult tuvastada ja isoleerida kõik nakatunud.
  • Kontaktsete ja nakkuskahtlaste isoleerimise parimaks meetodiks on kodune isolatsioon. TNK ei toeta üldist "koroonahotellide" süsteemi, kuid need võivad teatud olukorras vajalikuks osutuda.
  • Hospitaliseerimisele kuuluvad vaid haiged, kes oma seisundi tõttu vajavad haiglaravi. Kõik teised COVID-19 haiged jäävad esialgu kodusele ravile ja nendega tegelevad perearstid.
  • TNK soovitab COVID-19 haigete kontsentreerumist teatud haiglatesse nii, et teised haiglad oleksid - vähemalt esialgu - koroonavabad. See võimaldab ühelt poolt suurendada COVID-19 haigete käsitlemise kogemust ja teisalt jätkata teiste haiget ravi ilma et oleks pidev oht SARS-CoV-2 nakkuse levikuks

2.

TNK toetab koolide/lasteaedade avamist kontaktõppeks. Senine kogemus koroonaviiruse esimesest seitsmest kuust on näidanud, et lapsed küll nakatuvad SARS-CoV-2-ga, kuid põevad seda haigust kas kergelt või ilma sümptomiteta.

Samuti on leibkondade uuringud näidanud, et lapsed nakatuvad pigem täiskasvanutelt kui vastupidi.

TNK nendib, et lisaks haridusele on koolidel ka oluline roll laste tervise kaitsmisel ja haiguste ennetamisel – Eesti immuniseerimise kava on koolipõhine (uuringutega näidatud on see on kõige efektiivsem ja seda näitab ka Eesti kogemus), koolitoit on tervislik ning koolidel on ka oluline roll laste liikumisharjumuste kujundamisel.

Samuti toetame laste huvitegevuse (ennekõike sporditreeningud) jätkumist. TNK nendib, et igal koolil tuleks välja töötada plaan kuidas nakkuse levik minimaalseks viia; infektsioonhaiguste vältimise ja hügieeni reeglid peaksid jääma õppekavasse ka pärast COVID-19 pandeemia lõppu.

Teadusnõukoda toetab koolide avamist kontaktõppeks.

Kuna väikelaste üksinda koju jätmine pole ohutu, siis toob algkoolide ja lasteaedade sulgemine enesega kaasa suure hulga tööjõu eemale jäämise tööturult. TNK soovitab kooli jõudmiseks võimalusel ühistransporti vältida.

3.

TNK toetab maskide kandmist kui ühte meetodit COVID-19 nakkuse vältimisel. Samas TNK nendib, et maskide kandmine peaks olema rangelt soovitatav juhuks kui haiguse levik on laialdane (25/100 000 viimase seitsme päeva jooksul) ja siseruumides, kus füüsilise distantsi hoidmine pole võimalik, ning kombinatsioonis teiste infektsiooni vältimise meetoditega. Samuti on maskide kandmine igati õigustatud meditsiiniasutustes.

TNK ei soovita maskide kandmist välitingimustes. TNK rõhutab, et kui maske kanda, siis tuleb seda teha reeglite kohaselt ja et maskid ei väldi haiguse levitamist haigussümptomitega isikute poolt. Haigena tuleb jääda koju.

4.

TNK soovitab eristada eneseisolatsiooni, mille põhjuseks on kontakt või võimalik kontakt SARS-CoV-2 nakatunuga, ja eneseisolatsiooni, mille põhjuseks on saabumine riskiriikidest (uusi juhte >16/100 000 viimase 2 nädala jooksul).

Esimesel juhul (kontakt või võimalik kontakt SARS-CoV-2), mil nakatumise risk on kõrgem, on vajalik 14-päevane kodune eneseisolatsioon ning testimine juhul kui ilmnevad haigussümptomid.

Teisel juhul (reisimine riskiriigist), mil nakatumise risk on väiksem, võib alternatiivina 14 päevasele isolatsioonile kasutada PCR testimist riiki saabumisel ja negatiivse testi korral testi kordamist seitsmendal kuni kümnendal päeval.

Kuni esmase testi tulemuse saabumiseni kehtib eneseisolatsioon. Negatiivse PCR testi korral asendab eneseisolatsiooni „töö-kodu“ tüüpi liikumispiirangud ja samuti oma tervise väga hoolikas jälgimine kuni 14-päevani riiki saabumisest. Vahetult riiki saabumise järgse testimise peamiseks eesmärgiks on võimalikult vara tuvastada ja isoleerida eelsümptomaatilised ja minimaalsete sümptomitega haiged.

TNK on teadlik, et alternatiivne soovitus põhineb pigem mõningate riikide kogemusel ja teadmisel, et suur enamik nakatunud isikutest muutub PCR positiivseks viie-kuue päeva jooksul pärast kontakti SARS-CoV-2-ga, ning et kümne päeva jooksul muutub PCR positiivseks neist 97,5 protsenti.

5.

TNK ei toeta meelelahutuse ja hobitegevuse keelamist. Samal ajal soovitab TNK endiselt, et meelahutus- ja toitlustusasutuste kliendid ja üritustel osalejad peaksid olema registreeritud ja kontaktandmed kogutud nii, et vajadusel oleks terviseametil kerge kontaktseid tuvastada.

Eristada tuleb ka üritusi, kus vaatajate osalemine on passiivne (näiteks teatrietendused, sümfoonia kontserdid jne) neist, kus vaatajad aktiivselt osalevad (näiteks rokkmuusika kontserdid jne).

Kui esimeste korral võib praeguses epidemioloogilises olukorras 50-protsendilise täituvuse nõude kaotada eeldusel, et on välditud inimeste kogunemine väljaspool vaatesaali, siis teisel juhul peaks 50 protsendi nõue säilima.

6.

TNK toetab rahvusvahelise suhtlemise (sh spetsialistide, välisüliõpilaste, kultuuritegelaste jne vahetus) jätkumist, kui reisimisel kehtivad punktis 4 kirjeldatud nõuded. TNK toetab ühesuguseid reegleid kõigile sõltumata elukutsest või töö iseloomust.

7.

TNK nendib, et COVID-19 on halvima prognoosiga vanematel inimestel ja kaasuvate haigustega (südame-veresoonkonna haigused, diabeet, pahaloomulised kasvajad, rasvumine) inimestel ning soovitab neil vältida rahvarohkeid kohti ja pidada rangelt kinni hügieenireeglitest.

8.

Koroonaäpp HOIA on üheks võimalikuks meetodiks nakatunute varasel avastamisel. TNK soovitab äpi oma nutitelefoni alla laadida ja seda ka kasutuses hoida.