Välitingimustes ja hästi ventileeritud kohtades, kus inimesed on vaikselt ja kannavad ka maske, on nakatumisrisk kõige madalam.Foto: Vida Press
Uudised
28. august 2020, 10:34

HOIA END KOROONAVIIRUSE EEST! Aga kas kaks meetrit distantsi on üldse piisav? (1)

Koroonaviirusega nakatumise ohu vältimiseks soovitatakse hoida teiste inimestega kahemeetrist distantsi. Aga kas see on üldse piisav?  Oxfordi ülikooli ja Massachusettsi tehnoloogiainstituudi teadlased väidavad, et mitte alati.

Värskes uuringus leiti, et kui keegi köhib, aevastab või laulab, võivad piisakesed levida mõne sekundiga kuni kaheksa meetri kaugusele, kirjutab WebMD. Soovitus hoida kahemeetrist distantsi põhineb lihtsutatud mudelil, kuidas viirus võib suuremate või väiksemate piisakestega levida, arvestamata muid asjaolusid.

Viiruse levik on aga palju keerulisem protsess, mis sõltub näiteks piisakeste suurusest, aga ka kiirusest, millega need õhku paisatakse. Uuringus vaadeldi, kui kaugele võivad viirused levida eri tingimustes.

Teadlased soovitavad koroonaviirusega nakatumise vältimiseks arvestada, kus sündmus toimub, kui rahvarohke see on ja kas inimesed kannavad maske. Kõige kõrgema nakatumisriskiga on halva ventilatsiooniga rahvarohked kohad, kus inimesed karjuvad ja laulavad ning ei kanna maske. Välitingimustes ja hästi ventileeritud kohtades, kus inimesed on vaikselt ja kannavad ka maske, on nakatumisrisk kõige madalam.

Kui arvestada neid soovitusi, aitab see inimesi kaitsta ohtlikumates kohtades, aga samas lubab suuremaid vabadusi madalama riskiga paikades ja võib olla aitab meil jõuda tagasi ka n-ö normaalsusesse, vähemalt osades olukordades.

Teadlaste põhilisõnum ongi – distantsi hoidmine sõltub väga paljudest asjaoludest. Ei ole olemas lihtsaid vastuseid, mis on täiesti turvalised kohad, mis mitte. Pole vaja mõelda ainult kahemeetrisest distantsist, vaid ka sellest, kus sa oled ja mida sa teed. Nakatumisoht sõltub ruumi suurusest, selle niiskustasemest, kui kaua sa seal oled ja ka võimalikust viiruselevitajast, sest viiruse hulk on  inimeseti erinev.