Video: Tatjana Iljina
Toiduvideod
28. august 2020, 13:00

VIDEO | VOODIS TUHANDETEGA: kuidas edukalt ravida hinge ja nautida head maitset

Et mis see on? No muidugi mesilased. Mee tervistavatest ja kulinaarsetest omadustest olete kõik kuulnud, aga et mesilastega magamine teraapia korras alandab ärevust ja rahustab, see on vast mõnevõrra uudis.

Käisime Läänemaa maitsete tuuri raames uurima, kuidas Jüri-Hansu ehk Mesikuma talus siis see närvide praavitamine käib.

Läksime isegi nii kaugele, et heitsime sümpaatse noorperemees Andres Tamla ärgitusel nö mesilastega koos puhkama…

Andres Tamlat võib nimetada sündinud mesinikuks, kuigi selle raja juurde jõudis ta alles mõne daastad tagasi. Nimelt oli mesinikuks tema vanaisa, kelle ootamatu lahkumise järel aga jäid tarud hooldajata. Tamla, kes oli toona alles 20ndates, võttis vanaisa targad raamatud appi, õppis, luhtus, käis koolitamas end, praktikatel ja nüüd on üks Läänemaa tuntumate mesitalude ehk Mesikuma pidajaid.

Ent Tamla ei taha piirduda vaid mee kasutamise ja väärindamisega - ta leiab, et mesilastest on veel enam kasu inimestele. 

Apiteraapia ehk mesilasteraapia aitab erinevate psühholoogiliste hädade vastu. Kõige lihstamas vormis heidab inimene pikali spetsiaalsesele voodile, mille põhja on peidetud paar mesilasperet. Sülemi sumin peaks uinutama inimese unele ja närvid sirgeks rullima. 

Kuidas aga mõjub see inimesele, kes kardab mesilasi ja nõelatasaamist?

Juba asemele pikaliheitmine toob tõdemuse - kas neil seal ikka o tore all olla? Mesinik rahustab - tarul on seal väljalennuava ja küllaltki hea. See sumin tähendab, et kõik on korras. Õhk on veidralt paks mesilaste tasasest jõrinast ja mee-suira aroomidest. Viimane justkui rahustaks... aga kas teie magaksite, kui toas on mõni triibuline putukas laulmas?

Mis edasi sai, seda vaadake videost.