Türgi kohvis säilivad paremini mitmed kasuliku mõjuga koostisosad, nagu näiteks kafestool ja kafeool.Foto: Vida Press
Hea nõu
30. august 2020, 09:00

MISSUGUST KOHVI JUUA? See kuulus jook leevendab nii peavalu kui kõhulahtisust!

Kohvist rääkides kerkib ikka ja jälle üles küsimus, kas kohvi joomine on tervisele kasulik või kahjulik. Eks arvamusi on erinevaid, kuid Türgis, kus kohvijoomise ajalugu ulatub 16. sajandisse, on sellel kindel koht rahvameditsiinis. Aegade jooksul on seal kohvi kasutatud sügeliste, malaaria ja podagra ravis, mürgistuste, peavalu ja kõhulahtisuse korral.

Usutakse, et 2–3 tassi Türgi kohvi on hea südamele, kiirendab ainevahetust ning aitab vaimse väsimuse ja stressi vastu. Seejuures peetakse väga oluliseks kohvi valmistamise tehnikat: kohv lastakse keema ja seda juuakse filtreerimata kujul, tänu millele säilivad Türgi kohvis palju paremini mitmed kasuliku mõjuga koostisosad, nagu näiteks kafestool ja kafeool. Viimastel aastatel tehtud uuringute kohaselt võib nendel ainetel olla muu hulgas vähirakkude levikut pärssiv toime.

Aegade jooksul on Türgi kohvi kasutatud sügeliste, malaaria ja podagra ravis, mürgistuste, peavalu ja kõhulahtisuse korral, kusjuures viimaste puhul on kohv Türgi rahvameditsiinis jätkuvalt kasutusel.

Näiteks kõhulahtisuse raviks tuleb kahele lusikatäiele peeneks jahvatatud kohvipurule pigistada sidrunimahla ja saadud segu võtta poole teelusika kaupa iga kolme tunni järel. Peavalu leevendamiseks soovitatakse laubale asetada kohvipuruga üle piserdatud kartuliviilud või siis jällegi võtta teelusikas kohvipuru sidrunimahlaga. Usutakse ka, et jahvatatud kohvil on tänu selles sisalduvale tanniinile haavu tervendav toime.

Foto:

Kohv ei puudu ka koduste ilunippide hulgast. Türgi meediast leiab arvukalt artikleid kohvi kasulikust toimest nahale. Kohvi peetakse suurepäraseks looduslikuks koorijaks, mis aitab nahka uuendada ja värskendada.

Selleks soovitatakse omavahel segada 1 tl Türgi kohvi joomisel tassi põhja jäänud kohvipaksu, 1 tl sidrunit ja 1 tl vett (või jogurtit) ning kanda saadud segu kümneks minutiks näole.

Teine levinud ilunipp on silmaümbruse hoolduseks: tumedatest silmaalustest vabanemiseks soovitakse kanda tassi jäänud kohvipaks 5–10 minutiks silmade alla. See alandab silmade paistetust ja ergutab verevarustust.

Türgi saunas aga pakutakse ka kohvimassaaži. Kohvipuru kooriv toime koos sooda antioksüdantsete omadustega andvat tulemuseks eriti puhta ja pehme naha.

Ei saa mainimata jätta ka kohvi seltskondlikku väärtust: suhtlemist armastavate türklaste jaoks on kohvitassi taga jagatud mure või siis sõbrannade seltsis kohvipaksu pealt ennustamine (tava kohaselt alati positiivses võtmes) üks võimalus, kuidas toime tulla stressi ja igapäevamuredega.

Türgi kohviga saab tutvust teha 5. ja 6. septembril Kultuurikatlas toimuval kohvifestivalil..