Kükitage, et ennetada südamehaigusi ja diabeetiFoto: Istockphoto
Uudised
11. september 2020, 07:31

Kas teadsid? Kükitamine aitab ennetada südamehaigusi ja diabeeti

Pikaaegne istumine mõjub tervisele halvasti, suurendades ülekaalu, südamehaiguste ja teise tüübi diabeedi riski. Ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uurimus näitab, et võiksime olla tervemad juba juhul, kui muudaksime istumisviisi. 

Teadlased vaatlesid Tansaanias elava Hadza hõimu harjumusi. „Hadzalased veedavad istudes 9–10 tundi päevas nagu meiegi, kuid neil pole nii palju haigestunuid,“ tõdeb Lõuna-California ülikooli evolutsioonibioloog David Raichlen. „Ilmselt tänu sellele, et nad ei istu meie kombel, vaid kükitavad või põlvitavad.“

Kui see on tõesti hõimuliikmete hea tervise võti, siis tekib küsimus: miks? „Kui istume toolil, lülituvad jala- ja tuharalihased välja, kuid kükitamine hoiab need töös. Selleks on vaja kütust, milleks tõmmatakse vereringest välja triglütseriidid,“ selgitab professor Raichlen. „Triglütseriidid on rasvad, mille suur sisaldus veres on seotud südamehaigustega.“ Niiviisi arvatavasti haiguste risk vähenebki.

Meie siiski ei saa oma päeva mööda saata kükitades või põlvitades, seetõttu võiksime lihtsalt iga poole tunni järel laua tagant püsti tõusta ning teha paar kükki ja päkaletõusu.