Mari-Anne HärmaFoto: Hannes Dreimanis
Uudised
9. september 2020, 11:15

Terviseameti ülevaade viiruse levikust: noored ei taha eneseisolatsioonis püsida

Terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma ja terviseameti põhja regionaalosakonna juht Ester Öpik annavad kolmapäeval pressikonverentsil ülevaate koroonaviiruse levikust Eestis.

Esimesena sai sõna Härma, kelle sõnul on Eestis koroonaviirusesse haigestumine kasvanud juba viimased kuu aega. Kolm peamist koldepiirkonda on Virumaa, Harjumaa ja Lõuna-Eesti ja Härma sõnul on nende piirkondade puhangud need, mis on kergitanud Eesti nakkuskordaja kõrgemaks kui 20. 

„Lõuna-Eestist nii palju, et meieni jõudis üks Rally Estonia pealtvaataja, kes viibis oma nakkusohtlikult perioodil rallil. Pean mainima, et inimene oli ise väga hoolas, kandis maski ja hoidis distantsi ning lahkus kohe kui end haigena tundis,“ sõnas ta. Härma sõnul ei ole veel teada, kust see nakatunu koroonaviiruse sai.

Tallinna osas on nakatumiste kasv seoses Nõmme Kalju sportlastega ja Ülemiste klubiõhtuga. 

Kevadisest pildist erineb praegune selle poolest, et nii Eestis kui ka kogu Euroopas on enamus nakatunuid noored inimesed. Praegu on jälgimisel olevaid isikuid Eestis erakordselt palju. „Noorte seas on trend, et ei soovita eneseisolatsioonis olla. Sellepärast oleme suurendanud koostööd oma partneritega, et ära hoida suuri üritusi, kus terviseamet ei jõua lihtsalt kõikide osalistega sellel kriitilisel perioodil kontakti luua,“ ütles Härma.

Euroopa mõistes on peamised haigestumised Hispaania, Prantsusmaa ja Venemaa arvelt. Koroonasurmad kasvutrendis pole, mis on seletatav sellega, et enamasi nakatuvad tugevama tervisega noored.

„Kuna meil lähikontaktsete arv on praegu väga suur, siis soovitan kõigil kasutada HOIA äppi. Seda on praeguseks alla laetud üle 100 000 korra. See on väga kasulik olukordaes, kus inimesed istuvad paljudel juhtudel koos ühes ruumis. Ma julgustan kõiki seda äppi kasutama,“ ütles Härma. Ta lisas, et selle kasutajate arv kasvab ja selle kaudu on juba rohkem kui 20 nakatumisest teada antud.

Isolatsiooninõue ei ole määratud niisama

Öpik alustas sõnavõttu tänusõnadega nende suunas, kes teevad terviseametiga usaldavat koostööd. „Saan kinnitada, et kõik, kes meiega tundlikku informatsiooni jaganud, siis seda kasutatakse ainult koroonaviiruse leviku jälitamise eesmärgil,“ ütles ta.

Ka Öpik tuletas meelde, et äärmisel oluline on püsida eneseisolatsioonis. „Palun meeles pidada, et me ei määra seda eneseisolatsiooni nõuet põhjuseta. Teeme koostööd politseiga, et seda olukorda kontrolli all hoida. Nõustame inimesi, et nad saaksid aru, miks see vajalik on. Ja kui me leiame inimesi, kes sihilikult eneseisolatsiooni nõuet rikkunud, siis saab terviseamet teha ettekirjutuse ja määrata ka rahatrahvi. Need on jõulised meetmed, mida me ei soovi kasutada, aga on olukordi, kus see on vältimatu,“ hoiatas Öpik. Ta täpsustas, et neil pole olnud vaja kedagi taga ajada. Suures osas on asi piirdunud sellega, et tuleb vihje või inimene ise teatab isolatsioonireegli rikkumisest.