Rinnavähist annab peamiselt märku konkreetne uus kõva tükk rinnas.Foto: Vida Press
Uudised
18. september 2020, 05:00

Naistearst Gabor Szirko rinnavähist: eduka ravi alus on varajane avastamine ja kiire tegutsemine

Rinnavähi sõeluuringule jätavad endiselt paljud naised minemata.  Ida-Tallinna keskhaigla rinnakabineti naistearst Gabor Szirko selgitab, kuidas peaksid naised ise rindu kontrollima ja miks tuleks käia sõeluuringul.

Hiljutisest uuringust selgub, et naised on sõeluuringust üsna hästi informeeritud ja neil pole sellega erilisi hirme, kuid kohale minemast takistavad kiire elutempo ja terviseharjumused.

 Kuidas rindade sõeluuringut tehakse?

Rinnavähi varajaseks avastamiseks kasutatakse mammograafiat, mis on rindade röntgenuuring. Mõlemast rinnast tehakse ülesvõte ning protseduur ei ole valus. Võimalike muutuste aegsaks avastamiseks on 5–10-minutine uuring hädavajalik.

Miks kardetakse minna sõeluuringule?

Kui tervis on enam-vähem korras ja tuhat asja ootab tegemist, pole sõeluuring prioriteet. Süüdistamise asemel võiks aga pigem leida viise, kuidas uuringul käimine veel mugavamaks teha ja selle tähtsust paremini teadvustada. Kindlasti ei tasu jääda ootama kaebuste avaldumist – sõeluuringul tulebki käia regulaarselt igaks juhuks kontrollis.

"Naise tervis on tema enda kätes," ütleb naistearst Gabor Szirko. Foto: Erakogu

Kas mammograafial eralduv kiirgus on ohutu?

Mammograafia kiirguse pärast tuntakse sageli muret. Sõeluuringul saadav kiirgusdoos võrdub ligikaudu kuue kuu jooksul keskkonnast saadud loomuliku radiatsioonidoosiga. Regulaarne sõeluuringul käimine ei suurenda rinna- ega ühegi teise pahaloomulise kasvaja tekkeriski.

Kui sageli peab naine sõeluuringul käima?

Sõeluuringule oodatakse 50–69-aastaseid naisi iga kahe aasta järel. Maksimaalse kasu saamiseks tuleks uuringul käia regulaarselt, sest uusi pilte eelmistega võrreldes saab veel paremini rinnavähki varakult avastada.

Kuidas naine saab end ise jälgida?

Rinnavähi eduka ravi aluseks on varakult avastatud haigus ja kiire tegutsemine.

Rinnavähist annab peamiselt märku konkreetne uus kõva tükk rinnas. Lisaks võib esineda naha tursumist või sissetõmmet kasvaja kohal. Vahel haarab kasvaja mõnd nibulähedast piimajuha ning tekib nibuveritsus. Ka kaenla alla tekkinud tihked sõlmed võivad viidata rinnavähile. Jälgida tuleks ka rindade kuju muutumist.

Selleks, et muutused varakult avastada, tuleks rindu regulaarselt kombelda. Eriti hea aeg seda teha on menstruaaltsükli alguses, sest siis on rinnad pehmed ning ei ole hormonaalsete muutuste tõttu tihenenud. Rindu on hea uurida pärast pesemas käimist peegli ees.

Kuidas saab naine oma tervist ise hoida?

Naise tervis on tema enda kätes ning targalt rakendatud meditsiiniteenused võivad sellele kaasa aidata. Toitumises on oluline mõõdukus ja loomse toidu osa viimine miinimumini. Pool tundi aktiivset liikumist päevas vähendab südame- ja veresoonkonnahaiguste kujunemise riski. Head suhted elukaaslase, laste ja sõpradega võimaldavad keskenduda olulistele asjadele ning rahulik ja pikk ööuni annab organismile vastupidavuse.

Mis põhjustab rinnavähki ja kas see on seotud pärilikkusega?

Erinevalt mitmest teisest vähitüübist ei ole rinnavähi tekkimise mehhanism selge ning ei saa välja tuua ka selgeid riskifaktoreid, mida saaks teadlikult vältida. Näiteks rasestumisvastaste pillide riski suurendav mõju on minimaalne ja see kaob, kui lõpetada nende võtmine. Veidi aitab rinnavähi riski vähendada sünnitamine ja rinnaga toitmine – mida rohkem, seda suurem on mõju.

Rinnavähi sagedust arvestades on väga paljudel naistel mõni sugulane, kellel seda on esinenud. Kuna enamasti haigestutakse juhuslikult, ei pruugi see tähendada riskigruppi kuulumist.

Geenimutatsiooniga seotud pärilikule rinnavähile on iseloomulik noores eas haigestumine ja haiguse väga kõrge avaldumise määr. Kui perekonnas on samas liinis mitu liiget, kes on noores eas, alla 50-aastasena haigestunud rinnavähki, on mõistlik pöörduda päriliku rinnavähi selgitamiseks perearsti vastuvõtule või rinnakabinetti.

Milline on rinnavähi ennetuse ja ravi tase Eestis?

Rinnavähi ennetamise ja ravimise võimekus on Eestis väga heal tasemel. Mammograafia tegemiseks kasutatakse digiaparatuuri ning pilte hinnatakse rahvusvahelistest standarditest lähtudes. Ravikindlustus tagab ligipääsu ülikallitele vähiravimitele ning kättesaadav on nüüdisaegne kirurgia. Ravi ajal ja pärast seda saab patsient tuge psühholoogilt, füsioterapeudilt, taastusraviarstilt ja teistelt spetsialistidelt. Eesti Vähiliit pakub kogemusnõustamist, mis aitab toime tulla hirmu ja ärevusega.

Keda oodatakse tänavu rinnavähi sõeluuringule?

Sel aastal kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi sünniaastatega 1953, 1954, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968 ja 1970.

Paljud naised jätavad sõeluuringule minemata, sest ei ole kutset saanud, kuid kutse või saatekiri pole vajalikud. Kui näed oma sünniaastat uuringule kutsutavate hulgas, siis võid lihtsalt helistada endale sobivasse tervishoiuasutusse ja uuringuaja kinni panna.

Ida-Tallinna keskhaiglas ja Põhja-Eesti regionaalhaiglas on rinnakabinetid, kuhu saab pöörduda samuti saatekirjata.