Koroonaviirus.Foto: Reuters/Scanpix
Uudised
20. september 2020, 08:55

Kas prillide kandmine kaitseb koroonaviiruse eest?

Teadlased märkasid Hiina haiglas vähem lühinägelikke patsiente ja spekuleerivad, et prillide kandmine võib pakkuda Covid-19 vastu teatud kaitset.

Kui Hiina teadlased analüüsisid Covid-19ga patsientide haiglate andmeid, märkasid nad, et väga vähesed haigetest patsientidest olid lühinägelikud ehk kandsid regulaarselt prille, vahendab New York Times. 

Ühes Hiinas Suizhou linnas asuvas haiglas oli 47 päeva jooksul 276 patsienti, kuid ainult 16 patsienti kandis igapäevaselt prille. oli lühinägelikkus või lühinägelikkus, mis nõudis prillide kandmist rohkem kui kaheksa tundi päevas. Võrdluseks: rohkem kui 30 protsenti piirkonna sarnase vanusega inimestest vajas lühinägelikkuse jaoks prille, näitasid varasemad uuringud.

"Prillide kandmine on igas vanuses Hiina elanike seas tavaline," kirjutavad uuringu autorid. "Kuid pärast Covid-19 puhangut Wuhanis 2019. aasta detsembris täheldasime, et haigla osakonda lubati vähe prillidega patsiente."

Võib juhtuda, et prillid toimivad osalise tõkkena, kaitstes silmi köha pritsimise või aevastamise eest. Teine seletus leiule võib olla see, et prille kandvad inimesed hõõruvad saastunud kätega vähem silmi.

Ekspertide sõnul on uuringu põhjal järelduste tegemiseks liiga vara. Soovitavad inimestel hakata lisaks maskidele kandma ka silmakaitset, et nakkust vältida.