TÖÖKS VALMIS: Helsingi lennujaama neljajalgne koroonatiim koos kahejalgsete assistentidega.Foto: Finavia
Uudised
24. september 2020, 13:06

GALERII | NUNNUD NUUSKURID: Soome lennujaamas asuvad tööle koroonakoerad

Vatitikuga ninas torkimine pole just kõige meeldivam koroonatest. Nüüd katsetatakse Soomes toredamat võimalust, kuidas nakatunuid avastada. Sel nädalal alustavad Helsingi Vantaa lennujaamas tööd nn koroonakoerad, kirjutab Yle.

Lennujaamas asub tööle neli eri tõugu koera – Kössi, Miina, E.T. ja Valo. Kutsud töötavad vahetustega: kaks koera on tööl, kaks puhkavad.

Lennujaam on koertele muidugi keeruline töökoht. Koolituse käigus on välja langenud kuus koera, kellele ei sobinud töö nii lärmakas paigas, rääkis Helsingi ülikooli loomaarstiteaduste dotsent Anna Hielm-Björkman, kes juhib koroonakoerte uuringut.

Osalemine koerte abil tehtavas koroonatestis on vabatahtlik, oodatud on  nii  reisijad kui  lennujaamatöötajad. Uuringu juht soovitab kõigil rõõmsalt testima minna, sest see on lihtne, valutu ja mõlemale poolele meeldiv. Kui koer avastab võimaliku koroonaviirusega nakatunud inimese, tegelevad temaga edasi tervishoiutöötajad.

Soome lennujaamu ühendav ettevõte Finavia kirjutab oma pressiteates, et koerapelglikud inimesed ei pea kartma, neljajalgne viirusetuvastaja ei tule teda tegelikult üle nuuskima. Koer töötab eraldi kabiinis, testi andvad inimesed pühivad oma nahka testimiseks mõeldud lapiga ning panevad selle topsi sisse, mis antakse seejärel koerale. See kaitseb ka koerajuhti nakkuste eest. Kõiki teste töödeldakse anonüümselt.

Arvatakse, et koertel on koroonaviirust kerge ära tunda, see on neile n-ö kerge lõhn, mistõttu on nende koolitamine suhteliselt kiire ja heade tulemustega. Arvatakse isegi, et koer võib inimesel avastada koroonaviiruse varem kui laboritestid ja ta vajab avastamiseks väiksemat viirusehulka. Kuigi ka laboritestid on head, ei jõua need selle lähedalegi, mida suudab koer haista, arvab Anna Hielm-Björkman. Kui kiiresti koer COVID-19 viirust tuvastama õpib, sõltub tema taustast. Näiteks kaheksa-aastane hurda segu Kössi õppis lõhna ära tundma vaid seitsme minutiga. Kössil on muidugi ka kogenud nina – varem töötas see erinevate bioloogiliste proovide tuvastamisel.

Kogenud nuuskur Kössi. Foto: Finavia

Pilootprojekt kestab neli kuud. Kui see õnnestub, võivad koroonakoerad saada ametlikult tööle nagu narkokoerad. Koroonakoerte kasutamise vastu lennujaamas tuntakse  suurt huvi ka mujal maailmas - kas see võiks olla üks võimalusi, kuidas hoida piirid lahti?