„Kui kardiogramm tehtud, siis on selge pilt, kuidas südamega lood, ja vastavalt määratakse ravi," ütleb dr Viktor Vassiljev.

Foto: Robin Roots
Hea nõu
13. juuni 2022, 05:00

DR VASSILJEVI KULLAFOND | Kas see on ohtlik, kui süda peksleb, nagu tahaks rinnust välja hüpata?

„Mul pole eluaeg miskit tervisega häda olnud, olen tugev maanaine ja tervisliku eluviisiga. Niikaua kuni hiljuti sain 60 aastat täis, ja hakkas pihta. Kõigepealt valud rinnus, siis õlas ja seljas, trepist üles minnes hakkan hingeldama ja bussi peale ei saa kiirustada – süda peksab nii, et justkui tahaks rinnust välja hüpata. Kas on see vanaduse tundemärk ja pean selle kõik ära kannatama ja oma elu enesetunde järgi sättima?“

Siin on juhtum, kus kannatus kohe kindlasti ei vii sihile. Need on ju tüüpilised stenokardia tundemärgid ja tuleb kõige kiiremas korras arsti vastuvõtule minna, et asja uurida. Kui kardiogramm tehtud, siis on selge pilt, kuidas südamega lood, ja vastavalt määratakse ravi.

Kuuskümmend aastat pole mingi vanadus, kuuekümneselt peaks inimene ennast elurõõmsana tundma ja suutma igapäevaseid asju ajada nii, et enesetunne seda ei takistaks. Oodata pole siin midagi, hommepäev tuleb minna perearstile ja kui ma nüüd diagnoosiga mööda panin ja tegin asjata paanikat, siis võime mõlemad selle eest jumalat tänada.

Mida vanarahvas kreepsu all mõtles, infarkti või insulti, seda ehk oskab etnograaf kardioloogist paremini selgitada. Järgmine küsimus on küll rohkem kreepsueelsest seisundist:

Edasi lugemiseks: