Foto: Vida Press
Uudised
30. september 2020, 10:37

REKORDARV NAKATUNUID: kas Helsingi piirkonnas hakkab epideemia käest minema?

„Paistab, et epideemia hakkab pealinna piirkonnas käest minema,” ütles HUSi diagnostikajuht  Lasse Lehtonen Yle uudisteportaalile.  Ta märgib, et kogu Soome koroonaolukord on muutunud selgelt halvemaks, kuid veel pole hilja peatada koroonaviiruse levik.

28. septembril HUSi (Helsingi ja Uudenmaa haiglapiirkond) diagnostikakeskuses analüüsitud 3225 proovist oli rekordiliset palju  positiivseid –  57 ehk 1,77 protsenti . Veel eelmisel nädalal oli positiivseid teste  vaid 0,6%  ja sellele eelnenud nädalatel veelgi vähem – 0,3–0,4%.

Positiivsete testide osakaal pole rahvusvaheliselt võrrelduna veel väga kõrge, kuid oleme liikumas halvemas suunas, märgib Lehtonen.

Testidest tulevad nüüd välja nädal tagasi saadud nakatumised. „See on murettekitav areng,” mainis Lehtonen. „Oleme naasmas kevadiste numbrite juurde, kui halvimal juhul oli isegi 10% testidest positiivsed. Kogu Soome epideemiaolukord on muutunud selgelt halvemaks.“

Ta arvab, et kui olukord muutub veelgi halvemaks ja epideemia levib, ei õnnestu seda kontrolli alla saada, rakendamata sarnaseid piiranguid kui kevadel. „Ma ei ütle, et see pole enam võimalik. Aga mida rohkem on nakatumisi, seda raskem see on.”

Nakatuda võib nüüd igal pool, millest annab tunnistust seik, et vaid pooltel juhtudel õnnestub tuvastada nakkusallikas.  Kuid veel pole hilja peatada koroonaviiruse levik, tõdes Lehtonen.

Diagnostikajuhi arvates tuleb hoida distantsi, rakendada head kätepesu- ja köhimishügieeni ja kanda maski. Peale selle tuleks vältida rahvarohkeid sündmusi. Just nende meetmetega suudeti kevadel epideemiale piir panna.