Foto: Vida Press
Uudised
7. oktoober 2020, 10:31

SÜNGE ENNUSTUS USAle: aasta lõpuks võib koroona tõttu surra ligi 3000 inimest päevas

Arvutiga tehtud mudeli järgi võib USAs lähikuudel koroonasurmade arv järsult tõusta. Kui praegu sureb päevas umbes 770 inimest, siis oktoobri lõpuks võib arv olla juba 1100. Novembri lõpuks võib surmade arv jõuda 2000 inimeseni päevas ja detsembri lõpuks 2900ni, kirjutab WebMD.

Sellist võimalikku arengut ennustab Washingtoni ülikooli tervisemõõdikute ja -hindamise instituut (Institute for Health Metrics and Evaluation). Ennustatav 2900 surma päevas ületab senist tippu aprilli keskpaigas, mil suri umbes 2290 inimest päevas.

IHME on organisatsioon, mis esitab prognoose nii koroonaviiruse kui muude terviseohtude kohta. Ennustusi koostades arvestatakse mitmesuguseid andmeid, näiteks ilmanäitajaid, mida on haiguse kohta teada ja kuidas see mõjutab inimeste käitumine.

IHME arvates on päevane surmade arv parim indikaator, mis näitab pandeemia arengut, kuigi üldiselt on nakatumiste ja surmade vahel 17–21 päeva pikkune vahe.

Samas on IHME järjekindlalt väitnud, et nii koroonasurmade kui ka nakatumiste arvu saaks vähendada, kui maskikandmine oleks laialdasem.

Tervishoiuspetsialistid seostavad surmade arvu kasvu sügistalvisel hooajal ilma jahenemisega, mis sunnib inimesed siseruumidesse, kus viirus levib kergemini. Eriti keeruliseks teeb probleemi see, et koroonapandeemiaga langeb kokku ka gripihooaeg.