Foto: Teet Malsroos
Uudised
12. oktoober 2020, 09:06

Pereastidel pole enam lootustki gripivaktsiini saada

Sel sügisel tuleb Eesti perearstidel gripivaktsiini tikutulega taga otsida ja selle ehe näide on Jüri perearst Alina Terep, kes alustas vaktsiinijahti juba augusti lõpus ja hoolimata kolmest eri kohast tellimisele on tal siiski paarsada doosi puudu.

„Alates 5. oktoobrist [apteekides alustati vaktsineerimist – toim.] ma esitasin neli allkirjastatud tellimuslehte nelja eri apteeki ja mitte ühtegi positiivset vastust,“ iseloomustas Terep hetkeolukorda ERRi uudisportaalile.

Apteekide külmikutes olevad vaktsiinid olevat juba kinni maksnud firmad, kes samas apteegis pakuvad vaktsineerimisteenust, millest on perearstil ja tema kolleegidel ning ka sotsiaalministeeriumil on tekkinud kahtlus, et hulgimüügifirmad eelistavad vaktsiinide müümisel neid apteeke, kus inimesi kohapeal vaktsineeritakse.

„Apteegis kasutatav dooside kogus on nii väike osa, meie puhul ma tean, et see jääb suurusjärku kolm protsenti kõikidest dooside arvudest ehk see kindlasti ei ole see põhjus, miks pererarstidele ei jätku,“ seletas toimuvat Tamro Eesti tegevjuht Tanel Kuusmann, kelle sõnul on vaktsiininappuse põhjuseks hoopis suurenenud nõudlus.

Jüri perearsti hulgimüüja ja ravimiameti selgitused ei rahulda, sest kui apteekides vaktsineeritakse nii vähe, siis kus küll on need Eestisse jõudnud vaktsiinidoosid ja miks ta neid tellida ei saa?