Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
16. oktoober 2020, 10:33

Eesti nakkuskordaja on 38,45

Terviseamet: lisandus 37 positiivset testi, haiglaravi vajab 35 inimest (3)

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1267 koroonaviiruse testi, millest 37 osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 15 inimesel. Ida-Virumaale lisandus 10 ja Jõgevamaale üheksa. Pärnumaale ja Võrumaale lisandus üks nakatunu. Ühel positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht. Reeglina on sellisel juhul tegemist välismaalasega.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 38,45.

Ida-Virumaa uutest juhtumitest neljal juhul saadi nakkus pereliikmete kaudu, kolmel juhul töökohas, ühel juhul hooldekodus ning ühel juhul nakatuti koolis. Ühe nakatumise asjaolud on selgitamisel. Kokku on ida regiooni tööpiirkonnas seitse aktiivset kollet: Kohtla-Järve kooli koldega on seotud 11 ja Ida-Virumaa pereliikmete ja tuttavate koldega kaheksa inimest. Jõhvi kooli koldega on seotud üheksa ja Jõhvi hooldekeskuse koldega 19 haigestunut. Sillamäe kooli koldega on seotud 34 ja nii-öelda meelelahutusasutuse koldega on kokku seotud 10 Kohtla-Järve ja Sillamäe haigusjuhtu. Narva töökoldes on seitse inimest.

Ida regionaalosakonna jälgimisel on 983 inimest, kellest on haigestunud 188.

Tallinna lisandus 13 uut nakatunut. Harjumaa uute juhtumite puhul on kolmel juhul tegemist varasemate haigestunute kontaktsetega, ülejäänud nakatumiste asjaolud on selgitamisel. Kokku saab põhja regionaalosakonna tööpiirkonnas eristada nelja kollet, esimese töökoha koldega on seotud 39, teise töökoha koldega kaheksa ning kolmandas töökoha koldes on seitse haigestunut. Täna hommikuga lisandus uus perekonna kolle viie inimesega. Põhja regionaalosakonna inspektorite jälgimisel on 1245 inimest, kellest 225 on haigestunud.

Jõgevamaale lisandunud 9 juhtumi puhul on tegemist nakatumisega töökohal. Võrumaa juhtumi nakatumise asjaolud on täpsustamisel. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on 565 inimest, kellest 59 on haigestunud. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on kaks kollet – töökoha kolle Võrus 24 inimesega ja Jõgevamaa töökoha kolle 18 inimesega.

Rahvastikuregistri järgi Pärnumaale tulnud uus nakatunu elab tegelikult Harjumaal ning juhtum on üle antu põhja regionaalosakonnale. Lääne regionaalosakonna jälgimisel on 47 inimest, kellest 17 on haigestunud. Regionaalosakonna jälgimisel on üks perekondlik kolle Saaremaal (kuus nakatunut).

Tänasest avatakse Ida-Virumaal uus, kolmas testimispunkt. Sillamäel, Kesk 28 (ujula juures) saavad anda saatekirjaga inimesed eelnevalt aja broneerides koroonaviiruse ninaneelu proovi. Peale saatekirja saamist saab endale ka ise aja panna koroonatestimine.ee „Patsiendile“ alt. Kokku on Eestis Medicumi ja SYNLABi eestvedamisel 18 testimispunkti. Koroonatestimine.ee leheküljel saab ka kõikidesse teistesse testimispunktidesse saatekirja olemasolul samuti aegu broneerida ning infot testimise, tulemuste jm seotu kohta eesti ja vene keeles.

Haiglaravi vajab 35 inimest

16. oktoobri hommikuse seisuga viibib haiglas 35 COVID-19 patsienti, juhitaval hingamisel on üks patsient. Koju saadeti kaks inimest. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kolm. Uusi COVID-19 surmajuhtumeid ööpäeva jooksul ei lisandund, kokku on Eestis surnud 68 koroonaviirusesse nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 507 COVID-19 haigusjuhtumit 493 inimesega.

16. oktoobri seisuga on tervenenud 3137 inimest. Neist 2362 inimese (75,3%) haigusjuhtum on lõpetatud, 775 inimese puhul (24,7%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on kokku tehtud üle 240 000 esmase testi, nendest 4017 ehk 1,67 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed. Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata SIIT. 

Haigus leivb peamiselt töökohtades ja koolides

Sotsiaalminister Tanel Kiik, terviseameti peadirektori asetäitja tervisekaitse alal Mari-Anne Härma ja SYNLAB Eesti juhatuse liige Rainar Aamisepp andsid kolmapäeval ülevaate koroonaviiruse levikust Eestis.

Härma kordas eelmisel nädalal öeldut, et haigus levib peamiselt tööringkondades ja koolides. Viimases on peamised levitajad õpetajad. Kõige rohkem nakatuvad praegu tööealised inimesed ja lisaks eelnimetatutele on nakatumise põhjusena kerkimas reisimine. „Nägime viimase nädala jooksul üle 45 sissetoodud juhu, mis on viimase seitsme nädala kõige suurem number. See on omamoodi rekord. Selgelt eristuvad Ukrainast ja Venemaalt sissetoodud juhud,“ rääkis Härma ja lisas, et terviseamet prognoosib tuleva koolivaheaja järel suuremat nakatumiste hulka. Ta soovitab kõigil puhkajatel veeta aega Eestis ja hoiduda välismaale reisimisest.

Terviseametini on jõudnud info, et lähikontaktsed on hakanud tegema tasulisi teste. Selle juures tuletab Härma meelde, et kui test teha liiga vara, siis võib tulla valenegatiivne tulemus. 

Euroopas kasvab nii haigestumine kui suremus. Liigsuremust veel ei täheldata. Läti ja Leedu on haigestumise osas praegu hullemas olukorras kui Eesti. Ka Soomes, Rootsis, Norras ja Islandil on nakatumisi rohkem.

Sotsiaalminister märkis, et kui saime kuu aega tagasi öelda, et oleme Euroopa rahulikus piirkonnas, siis enam see nii ei ole. „Ärme loo illusioone, et Eestist on see viirus mööda läinud,“ sõnas ta.

Kiik andis ülevaate ka valitsuse aruteludest. Esimese asjana tõi ta välja alkoholimüügi piiranguga jätkamise. Kiige sõnul on piirang end õigustanud ja pidurdanud eriti Tartu- ja Harjumaal viiruse levikut noorte seas. Mujal on see ministri sõnul viiruse levikut ennetanud. Ta palus kõigil pidutseda ja koguneda vastutustundlikult.

Teise teemana tõstatas Kiik eneseisolatisooni kestvuse perioodi. See kahaneb kahe nädala pealt 10 päeva peale. Otsus põhinb ministri sõnul teadlaste antud soovitustel. „See laseb inimestel tavaellu naasta ja vähendab järelevalvekoormust,“ põhjendas ta.

Aamisepp teatas, et nüüd alustab Sillamäel tööd Ida-Virumaa kolmas testimispunkt. 

Terviseameti soovitused viiruse ohjamiseks:

Kanna maski! Maskiga kata nii nina kui ka suu. Võid kasutada nii kirurgilisi kui ka korduvkasutatavaid kaitsemaske.

Väldi reisimist! Reisid lükka tulevikku ja koolivaheaeg veeda Eestis. Kui reisimist pole võimalik edasi lükata, siis tuleb arvestada kahenädalase isolatsioonikohustusega. Kahenädalase isolatsioonikohustuse alternatiivina võib teha kaks testi ning kui tulemused on negatiivsed, võib jätkata tavapärast elu. Kui tööandja otsusel on vajalik täita edasilükkamatuid töid, siis on see võimalik pärast esmase testi negatiivse tulemuse teada saamist. Lapsed tohivad kooli minna pärast teise negatiivse testi tulemuse saamist.

Eelista kaugtööd! Kindlasti ei tohi tööle minna haigena. Kodus paranemine ja mitte haigena tööl käimine on nii töötaja kui tööandja huvides. Tööandjad peavad tagama, et kogu töökollektiivil on tööl ohutu olla. Soovitame tööandjatel võimaldada võimalikult suurel määral kaugtööd. Kasutusele tuleb võtta ka muud viiruse levikut tõkestavad abinõud. Rahvarohketes kohtades peaksid inimesed paiknema hajutatult ja kandma maske. 

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa SIIT