"Viinakompressiga on küll üsna raske mööda panna," arvab dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
19. oktoober 2020, 06:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Viinakompress ei aidanud liigesehäda vastu – kas tegin seda valesti?

"Arst diagnoosis podagrat, 5 päeva tegin viinakompressi, aga ei aita – kas oli valesti peale pandud?"

Viinakompressiga on küll üsna raske mööda panna. Kuigi võimalik. Tuletame meelde – viin veega pooleks lahjendada, sellega lapp või marli märjaks teha, haigele kohale panna, klassikaliselt tsellofaan või tänapäevaselt kile ümber, ja sooja villast peale.

Kui varem pole teinud, siis esimese korraga paar tundi hoida – inimeste nahal on erinev tundlikkus. Kui sellega korras, siis järgmisel korral õhtul peale panna ja küll ta hommikuks ise maha tuleb.

Aga krooniliste liigesehädadega kui juba teha, siis kaks nädalat jutti, isegi kui pärast kolmandat korda valu järele annab – kahe nädala kompressitamisega saab tulemuse pooleks aastaks. Kui saab. Ja kui ei saa, siis kompress lihtsalt ei aita.

Podagra on ainevahetusehäire, mille puhul organism ei eemalda valkude lagundamisel tekkivaid lämmastikuühendeid, need ladestuvad liigesepindadele, tekitades terava valu ja kroonilise põletiku. Raviks on ravimid, mis vastavaid ühendeid, enamasti kusihapet, lagundavad, aga kindlasti ka valguvaene dieet. Kompress on kah abiks. Aga kes tablette ei võta ja dieeti ei pea, sellel pole kompressist mingit abi. Puhas viina raiskamine.