Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
23. oktoober 2020, 11:26

Eesti nakkuskordaja on 37,02

Terviseamet: lisandus 53 positiivset testi, enim on nakkuskoldeid Põhja-Eestis (2)

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1580 haigust Covid-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 53 testitulemust osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 32 inimesel. Ida-Virumaale lisandus 12 ja Saaremaale üks. Kaheksal positiivse testi tulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht. Reeglina on sellisel juhul tegemist välismaalasega.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 37,02.

Tallinna lisandus 29 uut nakatunut. Harjumaa juhtumite puhul on neljal juhul tegemist varasema haigestunu lähikontaktsetega. Üks juhtum toodi viirus sisse Venemaalt. Ülejäänud nakatumiste asjaolud on selgitamisel. Kokku saab põhja regionaalosakonna tööpiirkonnas eristada üheksat kollet, esimese töökoha koldega on seotud 42, teise töökoha koldega kaheksa ning kolmandas töökoha koldes on kaheksa haigestunut. Perekonna koldes on viis inimesest. Esimeses kooli koldes on kuus inimest, neljandas töökoha koldes on üheksa nakatunut ning viiendas töökoha koldes kokku kuus inimest. Teises kooli koldes on viis haigestunut. Eile lisandunud peokoldes, kus on 10 inimest. Põhja regionaalosakonna on jälgimisel üle 1600 inimese inimest, kellest 274 on haigestunud.

Ida-Virumaale lisandunud 12 juhust neli on seotud nakatumisega pereringis, kahel juhul sai nakatunu viiruse koolist ja kahel juhul lasteaiast. Ühel juhul leidis nakatumine aset töökohal, ühel juhul hooldekodus ning üks haigusjuht toodi sisse Euroopa Liidu riigist. Ühe nakatumise asjaolud on veel selgitamisel. Ida regiooni tööpiirkonnas on seitse aktiivset kollet: Kohtla-Järve kooli koldega on seotud 11 ja Ida-Virumaa pereliikmete ja tuttavate koldega kaheksa inimest. Jõhvi kooli koldega on seotud üheksa ja Jõhvi hooldekeskuse koldega 21 haigestunut. Sillamäe kooli koldega on seotud 36 ja nii-öelda meelelahutusasutuse koldega on kokku seotud 10 haigusjuhtu. Narva töökoldes on seitse inimest. Ida regionaalosakonna jälgimisel on üle 670 inimese, kellest on haigestunud 116.

Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on 372 inimest, kellest 57 on haigestunud. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on kaks kollet – töökoha kolle Võrus 24 inimesega ja Jõgevamaa töökoha kolle 20 inimesega.

Lääne regionaalosakonna jälgimisel on üle 100 inimese, kellest 18 on haigestunud.

Rahvastikuregistri andmetel lisandus üks uus koroonajuhtum ka Saaremaale, nakatumise asjaolud on selgitamisel. Lääne regionaalosakonna jälgimisel on üle 100 inimese, kellest 18 on positiivset.

Haiglaravi vajab 30 patsienti

23. oktoobri hommikuse seisuga viibib haiglas 30 Covid-19 patsienti, juhitaval hingamisel on üks patsient. Koju saadeti üks. Koju saadeti kolm inimest ning üks inimene viidi üle mitte-Covid-19 osakonda. Uusi Covid-19 haigusjuhtumeid avati kaks (üks inimene sisestati tagantjärgi).Uusi surmajuhtumeid ööpäeva jooksul ei lisandund. Surmastatistikasse lisandusid 59aastane mees ja 82aastane naine, kes surid 17. ja 18. oktoober oma kodudes ning kellel surmajärgselt tuvastati SARS-CoV-2. Kokku on Eestis surnud 73 koroonaviirusesse nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 529 Covid-19 haigusjuhtumit 515 inimesega.

23. oktoobri seisuga on tervenenud 3 418 inimest. Neist 2541 inimese (74,3%) haigusjuhtum on lõpetatud, 877 inimese puhul (25,7%) on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on kokku tehtud üle 249 000 esmase testi, nendest 4300 ehk 1,7 protsenti on olnud SARS-CoV-2 viiruse suhtes positiivsed.

Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata SIIT.

Seni kehtestatud piirangud on toiminud

Kehtestatud piirangud on seni toiminud ja viiruse levik on stabiilne. Lähinädalad näitavad, kas uute nakatunute arv püsib samal tasemel, hakkab langema või tõuseb taas. Ühise pingutusega saame tõkestada viiruse levikut ja jätkata oma tavapärase eluga.

Koolivaheaeg võib saada viiruse leviku kriitiliseks murdepunktiks. Hoolivalt käitudes saame kõik nakatumist vältida.

Negatiivse koroonaviiruse testiga tohib alates esmaspäevast Balti riikidest ja Soomest tulla Eestisse ilma eneseisolatsioonita. Eesti soovib Balti riikide ja Soome vahel ühise liikumisruumi taastamist, kuna Covid-19 seotud epidemioloogiline olukord on regioonis sarnane ning ühine liikumisruum loob võimaluse hoida piirkonnas võimalikult tavapärast elu. Endiselt kehtib soovitus reisida vaid vältimatu vajaduse korral, mis on eriti aktuaalne arvestades eesootavat koolivaheaega.

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. 

Covid-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.