Koduarstibrigaadi sihtrühm on ägedate tervisehäiretega lapsed, kes samas ei vaja kiireloomulist vältimatut abi. Foto: Vida Press
Lapsed
21. oktoober 2020, 13:39

ARST TULEB LAPSE JUURDE: pealinnas hakkab nädalavahetustel tööle koduarstibrigaad

Tallinnas hakkab 30. oktoobrist tööle koduarstibrigaad, mis hakkab nädalavahetustel ehk reedest pühapäevani ja riigipühadel teenindama eeskätt ägedate tervishäiretega kuni kaheksa-aastaseid lapsi.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonda juhtiv abilinnapea Betina Beškina nentis, et linn pakub esmatasandi arstiabi kodus juhul, kui vanemal ei ole olnud haige lapsega võimalik perearsti juurde minna.

„Paraku ei ole kiire arstiabi lastele alati kättesaadav, sageli ei pruugi perearstid teha või jõuda koduvisiidile ning nädalavahetuseti ei ole perearstidel vastuvõttu. Paljud lapsevanemad on ilmselt kogenud olukorda, kus ootamatu või ägeneva tervisehäire korral on esmane reaktsioon pöörduda EMOsse või kutsuda kiirabi. Koduarstibrigaadi sihtrühmaks on need ägedate tervisehäiretega lapsed, kes samas ei vaja kiireloomulist vältimatut abi,“ selgitas Beškina.

Koduarstibrigaad vähendab ka kiirabi töökoormust ja leevendab erakorralise meditsiini osakondade ülekoormust, eriti nädalavahetustel. „Samas pakub see väikestele linlastele esmatasandil operatiivset arstiabi juhul, kui arstile minek on raskendatud või infotelefonilt saadud soovitused ei ole andnud rahuldavat tulemust,“ ütles Beškina.

Tallinna Lastehaigla EMOsse pöördub päevas keskmiselt 75 last, haigestumuse kõrgperioodil märgatavalt rohkem. Tallinna Kiirabil oli läinud aastal laste (0–18 aastat) visiite 7868, neist 21% kuni kaheaastaste juurde.  Tallinna Kiirabi statistikast selgub, et enamikul juhtudest poleks olnud vaja  kiirabi.

Arst tuleb päeva jooksul

Uue teenuse katseperioodil saab koduarsti Tallinnas välja kutsuda Tallinna Kiirabi dispetšeri telefoninilt 697 1145 reedel, laupäeval ja pühapäeval ning riigipühadel kella 12–20. 

Dispetšer selgitab välja arsti kutsumise põhjuse, lapse vanuse, elukoha ja objektiivse põhjuse, miks lapsevanem ei saa ise lapsega arsti juurde minna. Arst tuleb päeva jooksul vastavalt visiitide laekumisele. Kui visiite hakatakse registreerima kell 12.00, siis kojukutseid tegema kella 14st.

Koju tuleb Tallinna Kiirabi ja Tallinna Lastehaigla koostöös spetsiaalne arstibrigaad, kuhu kuulub arst-pediaater või üldarst ning erakorralise meditsiini tehnik. Arstil on õigus välja kirjutada ka retsepte. Prognoositav väljakutsete ehk visiitide arv päevas jääb kümne piiresse. Selleks, et tagada meedikute ja patsientide turvalisus koroonaviiruse ajal, on koduarstibrigaad visiite tehes täiskaitsevarustuses.

Tallinna lisaeelarves on koduarsti brigaadi teenusele planeeritud 60 000 eurot. Koduarstibrigaadi projekti koordineerib SA Tallinna Lastehaigla.