Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
28. oktoober 2020, 10:20

Eesti nakatumisnäitaja on 48,46

Terviseamet: ei ole põhjust arvata, et olukord läheb paremaks (1)

Kolmapäevasel terviseameti ja tööinspektsiooni pressikonverentsil selgus, et ööpäevaga lisandus Eestis 125 koroonapositiivset, mis tõstis nakatumisnäitaja kahe nädala kohta 100 000 elaniku kohta 48,46-ni. See on alates pandeemia algusest uus "rekord" – varasemalt on kõige rohkem ööpäevaga lisandunud uusi nakatunuid 93. 

Terviseameti peadirektori asetäitja tervisekaitse alal Mari-Anne Härma sõnas, et praegu on veel täpsem nakatunute ülevaade koostamisel, ent uue suure koldena lisandus üks hooldekodu. Tema sõnul viidi Raplamaa ühes hooldekodus läbi laustestimine, kus 29 koroonatesti osutus positiivseks. Nakatunutest 13 on hooldekodu töötajad, ülejäänud on kliendid.

Härma sõnul on teisipäevase seisuga Eestis 23 aktiivset kollet, millest üle poolte on seotud töökohtadega. Endiselt on aktiivsed ka koolikolded, mida saab seostada haigena tööl käimisega. Ta lisas, et Ida-Virumaal langeb haigestumistrend, ent samas tõuseb haigestumus Harjumaal kui ka Raplamaal. 

Tema sõnul tuuakse üha rohkem haiguseid sisse ka välismaalt – peamiselt Venemaalt ja Ukrainast, aga ka Soomest ja Poolast

Härma ütles ka, et asümptomaatiliste viirusekandjate osakaal on kasvamas. Ta lisas, et väga hoolikalt tuleb jälgida ka kergeid sümptomeid nagu näiteks peavalu ja kui natukenegi kurk kriibib. Praegu saab ka kiiresti testima. 

Murettekitav on positiivsete testide osakaal ning oluline on jälgida nii enda kui ka tuttavate tervist. Härma sõnul pole praegu olukord halb, aga edaspidi on oht viiruse varjatud leviku kasvuks.

"Ei ole põhjust arvata, et olukord läheb paremaks," lisas Härma, kelle sõnul peab mõistma, et suvi on läbi ning käes on viirushaiguste leviku periood. 

"Eesti inimesed on tublid, peame vastu. Küll me sellest jagu saame, aga meie enda käitumine, meie mõju enda perele, sõpradele, töökaaslastele on väga oluline," sõnas terviseameti spetsialist. 

Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Meeli Miidla-Vanatalu julgustas ettevõtjaid nende poole pöörduma viirusega seotud küsimustega. Tema sõnul on töövaidlustes Covid-19 tõttu olulised teemad koondamised ning probleemid saamata jäänud töötasu ja lõpparvega.

Miidla-Vanatalu sõnul on töökeskkonnas koroonaviiruse leviku tõkestamise vaates oluline tööandja ja töötajate koostöö. Ettevõtjad peaksid ka puhkepausil tagama ennetusmeetmed, näiteks isikukaitsevahendid ja distantsi hoidmise. Oluline on ka see, et töötajad ei hakkaks oma haigestumist varjama, vaid annaks aegsasti sümptomitest teada. Sarnaselt Härmale, julgustas ka tööinspektsiooni esindaja vähegi haigel inimesel koju jääma.