Oluline on märgata laste köha ja nohu, aga ka nende soovi lihtsalt hellust saada. Vahel ravib see rohkemgi kui vitamiin.Foto: Vida Press
Lapsed
30. oktoober 2020, 05:00

SÜGIS PANEB LAPSE TERVISE PROOVILE: need vitamiinid aitavad haigustele vastu panna!

Tervisliku toidulauaga peres on üldjuhul väiksem vajadus anda lapsele lisavitamiine ja mineraale, kinnitab Benu apteegi proviisor Astrid Oolberg. Lisavitamiinide ja mineraalainetega pole vaja üle pingutada – neid tasub anda peamiselt külmetuste hooajal immuunsüsteemi tugevdamiseks.

Küll aga märgib Oolberg, et meie kliima ja väheste päiksepaisteliste päevade tõttu on kohustuslike vitamiinide seas nii lastel kui ka täiskasvanutel D-vitamiin, mille manustamist võib alustada juba teisest elunädalast. „Selleks, et D-vitamiin oleks ka laste jaoks meeldiv, saab neid valida nii tilkade kui ka suus sulavate tablettide kujul. Kuna D-vitamiin osaleb paljudes keha käivitavates protsessides, võiks jälgida, et keha sellest puudust ei tunneks,” paneb proviisor südamele.

Foto: Tiina Kõrtsini

Kui tegemist pole just mõne kroonilise haigusega, tuleks Oolbergi sõnul teatud perioodidel vitamiinide ja mineraalainetega pausi pidada. „Seda võiks teha näiteks suvel, kui saame rohkem päikest ning ka meie enda naturaalsed ja vitamiine täis aiasaadused on paremini kättesaadavad. Samuti on lapsed suvel rohkem kodusemad ja tervemad. Sügisel kooli ja lasteaeda minnes pannakse aga nende immuunsüsteem erinevate haigustekitajatega kokkupuutumisel proovile ning siis võibki menüüsse jälle haiguste ennetamiseks mõned vitamiinid lisada,” kirjeldab Oolberg.

Foto: Martin Ahven

Missuguseid vitamiine lapsed vajavad?

Laste immuunsüsteemi tugevdamiseks on kõige sobivamad C- ja D-vitamiin ning punane päevakübar, mida on nii tablettide kui siirupite kujul. Samuti võiks lisada võtta oomega-3 rasvhappeid, mis aitavad kaasa keskendumisvõimele. „Tänapäeval disainitakse ravimeid väga palju ümber ja muidu pisut ebameeldiva maitsega kalamaksaõli on pandud laste jaoks meeldivasse ravimivormi ehk marmelaadipadjakestesse.”  

“Oomega-3 rasvhapped pole kasulikud ainult ajule, vaid ka veresoontele, vereringele ja liigestele, mistõttu võib neid korra päevas turvaliselt võtta. Küll aga tasuks ära unustada teiste mälu parandavate tablettide andmine lastele. Keskendumisprobleemide ja mäluhäirete korral peaks lapsega esmalt siiski perearsti või spetsialisti poole pöörduma ja seal põhjused välja selgitama,” rõhutab proviisor.

„Tasub tähele panna, et ka ravimid ja vitamiinid võivad sisaldada allergeene – näiteks gluteeni või laktoosi. Kindlasti tuleks lugeda toidulisandi pakendit või konsulteerida apteekriga ja allergeenide info üle täpsustada,” paneb Oolberg allergikutele südamele.

Foto: Martin Ahven

Vitamiinidega pole vaja liialdada

Proviisor Astrid Oolbergi arvates pole toidulisandite liigtarbimine mõistlik. „Meie keha on loodud ise paljusid protsesse taastama ja käivitama, ilma et peaksime end pidevalt n-ö dopinguga täitma – see kehtib ka laste puhul. Seega tasub aastaringse vitamiinivõtmise korral aeg-ajalt pause pidada, et taastada keha naturaalne toimimine.” Oluline on kanda hoolt ka vaimse tervise eest. „Oluline on märgata laste köha ja nohu, aga ka nende soovi lihtsalt hellust ja tähelepanu saada. Vahel ravib see rohkemgi kui vitamiin.”