E.T on juba harjunud fotograafidele poseerima.Foto: Finavia
Uudised
30. oktoober 2020, 10:15

KANGELASED! Tunnustati koeri, kes aitavad avastada koroonaviirusesse nakatunud inimesi

Helsingi Vantaa lennuväljal töötavad koroonakoerad on kogunud au ja kuulsust nii kodu- kui välismaal. Nüüd otsustas neid kui kangelaskoeri tunnustada ka Soome kennelliit, kirjutab Yle.

Koroonakoerad, kelle nimed on  E.T, Kössi, Miina ja Valo, asusid septembri lõpus tööle Helsingi Vantaa lennuväljal, et avastada koroonaviirusesse nakatunud inimesi.  Nende karjääri alguses kirjutati neist kui ilmselt maailma kõige toredamast koroonatestist.

Soome kennelliit autasustab igal aastal kangelaskoeri, kes on päästnud inimelusid. Tänavu otsustati tunnustada ka Helsinki Vantaa lennuväljal töötavat nelja kutsut.

Lennujaam on keeruline töökoht. Foto: Finavia

Soome kennelliidu juht Harri Lehkonen mainis, et need neli koera on mõjutanud oluliselt inimeste heaolu isegi rahvusvahelisel tasemel, kui nad avastavad koroonaviirust lennujaamas liikuvatel reisijatel.

Ta märkis, et need koerad toovad esile ka koera tähenduse ühiskonnas. Miski ei suuda asendada inimese neljajalgset sõpra.

Pilootprojekt kestab aasta lõpuni. Kui see õnnestub, võivad koroonakoerad saada ametlikult tööle nagu narkokoerad.

Foto: Septembri lõpus asus lennujaamas tööle neli eri tõugu koera.(Finavia)

Kõik ei sobi koroonakoerteks

Koerad on saanud meedias väga palju tähelepanu, mistõttu paljud inimesed on kaalunud, kas nad võiks ka oma lemmiku koroonakoeraks koolitada. Kuulsate koerte juhid aga märgivad, et tegelemine koroonakoertega ei ole harrastus, vaid see on eeldab täistööpäeva.

Lennujaam on koertele keeruline töökoht. Koolituse käigus on välja langenud kuus koera, kellele ei sobinud töö nii lärmakas paigas, rääkis Yle uudisteportaalis septembris Helsingi ülikooli loomaarstiteaduste dotsent Anna Hielm-Björkman, kes juhib koroonakoerte uuringut.

Inimesed pühivad oma nahka testimiseks mõeldud lapiga ning panevad selle topsi sisse, mis antakse seejärel koerale nuusutada. Foto: Finavia

Kui koerad asusid tööle, märkis Soome lennujaamu ühendav ettevõte Finavia, et koerapelglikud inimesed ei pea kartma, neljajalgne viirusetuvastaja ei tule teda tegelikult üle nuuskima. Koer töötab eraldi kabiinis, testi andvad inimesed pühivad oma nahka testimiseks mõeldud lapiga ning panevad selle topsi sisse, mis antakse seejärel koerale. See kaitseb ka koerajuhti nakkuste eest. Kõiki teste töödeldakse anonüümselt. Osalemine koerte abil tehtavas koroonatestis on vabatahtlik.

Foto: Koroonakoer Kössi. (Finavia)

Arvatakse, et koertel on koroonaviirust kerge ära tunda, see on neile n-ö kerge lõhn, mistõttu on nende koolitamine suhteliselt kiire ja heade tulemustega. Arvatakse isegi, et koer võib inimesel avastada koroonaviiruse varem kui laboritestid ja ta vajab avastamiseks väiksemat viirusehulka. Kuigi ka laboritestid on head, ei jõua need selle lähedalegi, mida suudab koer haista, mainis Anna Hielm-Björkman.

Uuringu käigus on koerad avastanud inimese uriiniproovist koroonaviirust juba enne seda, kui laboritestid näitavad koroonapositiivset proovi.