Foto: Istockphoto
Hea nõu
9. november 2020, 07:00

HÄÄL ON HOMMIKUTI KÄHE? Arst selgitab, mis haigus võib selle taga peituda

„Millest võib olla tingitud see, et mul on hommikuti hääl kähe? Läheb paar tundi, enne kui normaalsel moel rääkima saan hakata. Enne seda köhin kõri puhtaks ja neelatan, et sõnad suust välja saan. Kusagilt lugesin, et madala vererõhuga inimestel (eriti naistel) ongi nii, et häälepaelad ärkavad alles lõunaks. Kas see võib olla põhjus? Vanust on mul 62 aastat,“ küsib Tiiu lugeja.

Vastab Viljandi haigla kõrva-, nina- ja kurguarst Marek Metsmaa:

Kuna taustainfot on vähe, siis kirjeldatud kaebused vastavad larüngofarüngeaalse reflukshaiguse ehk gastroösofageaalsele reflukshaigusele (GERD). 

See sündroom mõjutab ennekõike kurku. See on olemuselt reflukshaigus, kuid sellega ei kaasne tüüpilisi sellele tõvele iseloomulikke sümptomeid, nagu näiteks kõrvetised. Haigus põhjustab kurguvalu ja hääle kähedust, enamasti hommikuti. Esineda võib ka kuiv köha ja tunne, justkui kogu aeg oleks midagi kurgus. Happe ärritus põhjustab häälepaelte kuivustunnet. Madal vererõhk siis rolli ei mängi. Kui olete suitsetaja, siis lisab see ärrituse ulatust ja röga teke on intensiivsem.

Sümptomite leevendamiseks oleks soovitatav tarbida rohkesti vedelikku ja kasutada käsimüügis olevaid imemistablette. Reflukshaiguse sümptomite kinnitamiseks või välistamiseks oleks soovitav pöörduda oma perearsti vastuvõtule.