Insulti esineb rohkem meestel, haigestuda võivad nii nooremad kui ka vanemad inimesed.Foto: Vida Press
Keha
2. august 2021, 07:00

INSULT TEKIB ÄKKI: tegutse kiiresti, kui märkad neid tunnuseid!

„Insuldi üks põhjusi on ajuveresoone lõhkemine, mille tulemus on verevalum ajju. Enamik insulte on aga põhjustatud ajuveresoone ummistusest verehüübe ehk trombi tõttu – seda kutsutakse ajuinfarktiks. Trombi tõttu ei saa närvirakud enam energiat ning lakkavad töötamast,“ selgitab Tartu Ülikooli kliinikumi neuroloog Janika Kõrv.

Insulti esineb rohkem meestel, haigestuda võivad nii nooremad kui ka vanemad inimesed. Insult tekib äkki ning sümptomite ära tundmine ja kiire sekkumine võib päästa elu.

Insuldi korral tuleb tegutseda kohe, sest iga sekund loeb. Insuldile iseloomulikke sümptomeid aitab meeles pidada, ära tunda ja tegutseda ingliskeelne sõnakombinatsioon FAST (face, arms,speech, time ehk nägu, käed, kõne, aeg). „Jälgige, kas patsiendi üks näopool või suunurk on alla vajunud, paluge tal näiteks naeratada. Kontrollige, kas inimene saab mõlemat kätt tõsta ja neid üleval hoida, kas tema kõne on segane. Selliste sümptomite ilmnemisel tuleb kiiresti tegutseda ja helistada viivitamatult häirekeskuse numbril 112,“ soovitab prof Kõrv.

Ligi kolmandik insulti haigestunutest sureb esimese kuu jooksul ja kolmandik ei parane täielikult. Tegemist on ägeda haigusega, millesse haigestub Eestis üle 4000 inimese aastas. 

Insulti võib haigestuda igaüks. Insuldi ennetamiseks tuleb loobuda suitsetamisest ja alkoholist, süüa tervislikku toitu ning olla füüsiliselt aktiivne. Insuldi tekkimist soodustavad tegurid ja haigused, mis on ravitavad – näiteks kõrge vererõhk, vere kõrge kolesteroolitase ja kodade virvendusarütmia (üks südame rütmihäireid).