Foto: Stanislav Moškov
Uudised
6. november 2020, 11:29

Eesti nakkuskordaja on 105,80

ALANUD ON EPIDEEMILINE LEVIK: lisandus 241 koroonapositiivset. Tanel Kiik: liigume kriisi suunas (12)

Möödunud ööpäevaga lisandus 241 koroonapositiivset. Kokku analüüsiti 2427 testi.

"Raskuskese hakkab liikuma üle Eesti laiali. Selgelt piiritletud kollete tasemest oleme jõudnud epideemilise levikuni," kommenteeris  terviseameti peadirektor Üllar Lanno.

Lanno prognoosib, et teades ette inimeste käitumist ja hoiakuid ning lähenevaid jõulupühi, siis praeguste numbrite põhjal võib eeldada sadu tuhandeid nakatunuid ning surve haiglavõrgule suureneb. 

Sotsiaalminister Tanel Kiik lisas, et Eesti liigub kriisi suunas ning viiruse levik kasvab iga päevaga: "Nakatunute ja haiglaravi vajavate inimeste arv lähipäevil kindlasti kasvab."

Kiik rõhutas ka, et sotsiaalmeedias liigub igasugust jama. "See on otsene oht inimeste tervisele ja heaolule. Kui sotsiaalmeedias keegi teeb suure avastuse või vandenõu paljastab, siis 99 juhul sajast on tegemist kellegi ebaadekvaatse väljamõeldisega." 

"Oleme kevadest andnud selge sõnumi, et püüame läbi ajada väiksemate piirangutega. Kas meil see õnnestub, sõltub kõikidest inimestest, asutustest ja ettevõtetetest," lisas minister. 

Terviseameti meditsiinistaabi juht dr Arkadi Popov tõi välja, et nakatumismäär on kasvutrendiga ja tõuseb vanemate inimeste haigestumise osakaal. "Täna on meil haiglaravil 52 patsienti, neist neli juhitaval hingamisel. Planeeritud on  tõsta haiglavõrgu ravivõimekust." 

Popovi sõnul kavatsetakse 12. novembrist tõsta kõikide haiglate aktiivravivõimekust ning voodikohtade arv tõuseb kuni 159ni.

Üllar Lanno tõdes, et nakatunuid on ka kõikide regioonide perearstikeskustes. "Täna on haaratud üle viie perearstikeskuse, oleme läinud neile testimisele appi." 

Terviseametil on juba praegu õigus üritusi ära keelata. Lanno tuletas meelde Eesti-Armeenia jalgpallimatši, kus korraldajad võtsid endale kohustuse nakatumise levikut vältida. "Täna võin ma öelda, et kahjuks korraldajad oma kohustusi ei täitnud."

Terviseameti direktor tunnistas ka, et koroonadetektiivid ei saa enam sajaprotsendiliselt aru, kust viirus tuleb, ning info jagamisel tuleb hakata  suurendama üldistatuse taset.

Enim nakatunuid laekus Harjumaale

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 114 inimesel. Ida-Virumaale lisandus 42 ja Raplamaale 35 uut nakatunut. Pärnumaale lisandus üheksa, Hiiumaale viis ja Lääne-Virumaale kolm positiivset testitulemust. Tartumaale, Valgamaale ja Võrumaale lisandus kaks ja Läänemaale üks positiivne tulemus. 26 positiivse testi tulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht. Reeglina on sellisel juhul tegemist välismaalastega.

Harjumaa 114 uuest juhtumist 91 on Tallinnas. 36 põhja regionaalosakonna piirkonda saabunud juhtumi puhul on  nakatumise põhjuseks  varasem kontakt haigega (4 juhtumit Viru Vangla, 31 Rapla Hooldekeskus – 29 klienti ja 2 töötajat, üks juhtum Tallinna Vangla). 113 juhtumi nakatumise päritolu on täpsustamisel.

5. novembri põhja regionaalosakonna juhtudest oli 42 juhtumi nakatumise päritolu varasem kontakt haigega. Ühel juhul on viirus sisse toodud Lätist. Ühe juhtumi nakatumine on seotud Rapla Hooldekeskusega. Ühe juhtumi puhul on tegemist nakatumisega  Viru Vanglas (juhtum on üle antud ida regionaalosakonnale). 33 juhtumi nakatumise päritolu on teadmata (sealhulgas üks Järvamaa juhtum). Ülejäänud on veel täpsustamisel.

Haiglaravi vajab 52 inimest

6. novembri hommikuse seisuga viibib haiglas 52 Covid-19 patsienti, juhitaval hingamisel on neli patsienti. Koju saadeti seitse inimest ja ka uusi Covid-19 haigusjuhtumeid avati seitse.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 573 Covid-19 haigusjuhtumit 559 inimesega.

6. novembri seisuga on tervenenud 4 103 inimest. Neist 2980 inimese (72,6%) haigusjuhtum on lõpetatud, 1123 inimese (27,4%) puhul on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Koroonaviiruse levik kasvab Eestis iga päevaga

Kasvab ka nende juhtude osakaal, kus nakkuse allikas pole teada. Eelkõige Harjumaal ja Tallinnas teeb koroonaviiruse levik murelikuks. Terviseamet näeb selles piirkonnas lähikontaktsete arvu kiiret kasvu – Põhja regionaalosakonna jälgimisel on üle 5100 inimese, kellest 776 on haigestunud.

Haigena ära tööle ja kooli mine! Ära kohtu tõbisena sõpradega ega mine ühelegi üritusele või peole, isegi mitte korraks. Püsi kodus ja ravi end terveks

Testida tuleb end esimesel võimalusel. Viimasel ajal on näha asümptomaatiliste viirusekandjate osakaalu kasvu. Samuti on suurenenud positiivsete testide osakaal, mis viitab ohule, et tekkida võib viiruse varjatud levik. Terviseamet kutsub ka kergete haigusnähtude korral kõiki inimesi testima minema!

Hangi infot usaldusväärsest allikast. Kutsume üles inimesi jälgima riigi ametlikke infokanaleid ja jagama edasi ainult seda informatsiooni, mis on nende allikate poolt kinnitatud. Lisainfot saab aadressidelt kriis.ee, terviseamet.ee ja telefoninumbril 1247.

Laadi alla HOIA rakendus

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning ei riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me.

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA mobiilirakendust alla laaditud 169 843 korda ja end haigeks märkinuid on 180.

Koroonatestimine.ee koduleht koondab infot saatekirjaga, piiriülese ja tasulise testimise kohta. Lisaks on seal vajalik info arstidele ning tööandjatele. Sel lehel on võimalik broneerida saatekirja olemasolul endale testiaeg, saada sertifikaadi infot, klienditoe numbreid ja asukoha koordinaate testimiskohtade kohta jne.