"Liigeseid tuleb muidugi liigutada, aga mitte vägisi lõhkuda," paneb dr Viktor Vassiljev südamele.Foto: Robin Roots
Hea nõu
8. november 2020, 14:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Mida teha, kui liigesed valutavad juba pikemat aega?

Meie igapäevased 10 000 sammu on nagu aamen kirikus. On, millest töö juures hommikul juttu alustada. Kui kümme tuhat täis, siis võib ennast magusa saiakese või rasvase searibiga premeerida, kuidas kellelgi kombeks.

Mis on mu meelest üsna mõttetu toiduraiskamine – suu kaudu saadud energia maakera pöörlemisse panustada. Oleks veel, et tee peal külakolkasse posti ära viskaks või vanakestele pensioni koju kätte. Aga ei, kümme kilomeetrit niisama tühja mööda treppe ja koridore. Või kaubakeskusi. Mis parata, üldine hoiak on selline, et kes normi ei täida, on justkui rahvavaenlane ja tagurlik element. Õnneks leidub ihulise kultuuri eesrindlasi, kes oma isikliku panusega kindlustavad vähemalt riigi keskmise tublil tasemel. Neist üks on siin ette näidata:
"Olen mees vanuses üle 50, liigesed valutavad juba pikemat aega, käisin poolteist aastat tagasi uuringutel, kus midagi ei leitud. Hoolitsen oma liigeste eest hästi, sest olen elukutselt elektrik ja juba töö on selline, et tuleb päevas läbida 29 000 sammu ja 133 korrust. Küsimus – mida veel võiks teha?"
Oi-oi. Kõigepealt võiks teha seda, et vähendada koormust. Kui uuringute andmetel mingit haigust ei leitud, siis haigust polegi, lihtsalt väikest viisi liigeste ealised muutused, kellel neid viiekümneselt poleks, aga mis on kindlasti – on jõhker krooniline ülekoormus. Mille tõttu ealised muutused ainult süvenevad.

Liigeseid tuleb muidugi liigutada, aga mitte vägisi lõhkuda. Ega asjata pole liikumisnormiks välja pakutud need 10 000 sammu – keskmine number, keskmiselt 35aastase ja keskmiselt terve inimese kohta. Aga kui vanust ikka üle keskmise ja tervist alla keskmise, siis valutavaid liigeseid üle koormata on sama tark kui infarktieelse seisundiga minna maratonile. Hästi ei lõppe.

Noorest peast võis rekordeid taga ajada. Nüüd on aeg niikaugel, et rekordeid ei mõõdeta mitte meetrites ja sekundites, vaid liikumisvõimelisena elatud aastates. Rahulikult, ja kasvõi sajani välja, kiiret pole kuskile.
Selle kümne tuhande sammu idee muuseas pakkusid esimestena välja jaapanlased juba viiskümmend aastat tagasi. Meile jõudis väärt mõte alles koos nutikellade ja sammulugejatega, sest kes see muu peale jaapanlase viitsiks näppude peal kümne tuhandeni lugeda.

Nüüd loevad kokku raha, mis neile üle kogu maailma nutiseadmete müügist laekub. Aga üle 50aastane elektrik võiks oma professionaalsete oskuste poolest juba niikaugele jõuda, et ei peaks ise iga posti otsa ronima. Las noored mehed turnivad, kogenud spetsialisti asi on neile õige post kätte näidata.