Proovi võtmine on kiire ja valutu ning ka normist erineva tulemuse korral piisab enamasti sagedasemast jälgimisest või väikesest kirurgilisest protseduurist emakakaelal. Foto: Vida Press
Keha
8. november 2020, 15:00

Naistearst Gabor Szirko: sõeluuringul käimine peaks olema sama tavaline kui käte pesemine

Riiklikel sõeluuringutel on ülioluline roll vähi varajasel avastamisel, kuid need täidavad oma eesmärki vaid siis, kui uuringutes osaleb üle 70 protsendi sihtrühmast. Kahjuks  jõuavad Eestis emakakaelavähi sõeluuringule vaid pooled kutsutud naistest.

Ida-Tallinna Keskhaigla naistearsti Gabor Szirko sõnul peaksid Eesti inimesed mõistma, et tasuta sõeluuringud on haruldane privileeg, mida tuleks kindlasti ära kasutada. Paljudele riikidele käib sõeluuringute korraldamine üle jõu, sest see nõuab hästi toimivat süsteemi ja palju raha. „Kõige olulisem on aga igaühe individuaalne otsus sõeluuringul käia, muidu pole kogu süsteemil suurt mõtet,“ paneb naistearst südamele. Proovi võtmine on kiire ja valutu.

Mis võib olla põhjus, et sõeluuringule jõuavad vaid pooled kutsutud naistest ?

Sõeluuringul osalemine eeldab naistelt arusaamist uuringu eesmärgist, samuti oma tervise väärtustamist. Enamasti takistab regulaarset sõeluuringul käimist vähene teadlikkus ennetatava haiguse mõjust tervisele.

Tervete inimeste mõtetes ei ole haigused tavaliselt esikohal ja sõeluuring ei tundu muude murede kõrval nii pakiline. Info sõeluuringute kohta on hõlpsasti kättesaadav nii internetilehel soeluuring.ee, posti teel saadetavates kutsetes kui ka sotsiaalkampaaniates tänavapildis ja mujal meedias. Oluline on märgata ka oma lähedasi ning soovitada neil minna uuringule.

"Sõeluuringutel osalemine peaks olema harjumusliku tervisekäitumise osa, nagu käte pesemine või regulaarne liikumine," ütleb naistearst Gabor Szirko.. Foto: Erakogu

Kuidas võiks naisi julgustada, et nad käiksid sõeluuringul?

Sõeluuringutel osalemine peaks olema harjumusliku tervisekäitumise osa, nagu käte pesemine või regulaarne liikumine. Proovi võtmine on kiire ja valutu ning ka normist erineva tulemuse korral piisab enamasti sagedasemast jälgimisest või väikesest kirurgilisest protseduurist emakakaelal. Kindlasti peaks oma lähikonnas võitlema tervise olulisust vähendavate arusaamade vastu – iga inimene on tervist väärt!

Palun kirjeldage, mis ootab naist ees uuringul?

Emakakaelalt proovi võtmiseks tehakse tavapärane günekoloogiline läbivaatus tupepeeglitega. Peeglite asetamine võib olla veidi ebameeldiv, kuid mitte enamat. Tupe põhjas asub emakakael, millelt võetakse väikese spaatli või harjakese abil irdunud rakke ning saadud materjal fikseeritakse transpordiks lahusesse või alusklaasile.

Emakakaela puudutamisele reageeritakse erinevalt – mõnel võtab näo krimpsutama, teisel on kõdi. Igal juhul on protseduur lühike ja valutu, mistõttu ei ole põhjust seda karta. Proovi tulemused saabuvad mõne nädalaga.

Mida sooviksite Eesti naistele meelde tuletada?

Sõeluuringu efektiivsuses ei maksa kahelda – sellel on kindel positiivne mõju tervisele. Paljudele riikidele käib sõeluuringute korraldamine üle jõu, sest see nõuab hästi toimivat süsteemi ja palju raha. Oleme Eestis üheskoos otsustanud, et meie inimesed väärivad sõeluuringust saadavat kasu ning panustame ühiselt selle toimimisse. Kõige olulisem on aga igaühe individuaalne otsus sõeluuringul käia, muidu pole kogu süsteemil suurt mõtet.

Mida saaksime iga päev ära teha, et tervis oleks parem?

Need on tegelikult väga lihtsad asjad: liikumine ja tervislik toitumine. Ent väga oluline on ka vaimne tervis. Ka sõeluuringutel oleme märganud, et pigem käivad end testimas positiivse ellusuhtumisega reipamad naised. Seepärast paneksin kõigile inimestele hingele, et te märkaks ümberringi oma lähedasi, kes on ehk veidi tuhmunud, ning julgustaksite neid samamoodi oma mõtetest ja tervisest avatumalt rääkima. Märgake enda ümber lähedasi ja julgustage neid tervise eest hoolt kandma.

Oluline teada!

  • Emakakaelavähi sõeluuringule kutsutakse 30–55-aastaseid ravikindlustatud naisi iga viie aasta järel.
  • 2020. aastal kutsutakse emakakaelavähi sõeluuringule ravikindlustatud naisi sünniaastatega 1965, 1970, 1975, 1980, 1985 ja 1990.

Parim viis emakakaelavähi ennetamiseks on HPV-vastane vaktsineerimine.

Kuidas osaleda sõeluuringul?

  •  Sihtrühma naistele saadab vähi sõeluuringute register e-postiga nimelise kutse.
  • E-kutse saavad kõik naised, kelle eesti.ee e-post on suunatud isiklikule meiliaadressile või märgitud rahvastikuregistrisse.
  • Kui vähi sõeluuringute registris infot e-posti kohta ei ole, saadetakse välja paberkutse rahvastikuregistris märgitud aadressile.
  • Sõeluuringus osalemiseks ei pea jääma kutset ootama! Kui kuulud sõeluuringu sihtrühma, helista endale sobivasse tervishoiuasutusse.
  • Sõeluuringuid tegevate raviasutuste kontaktid leiab haigekassa kodulehelt: haigekassa.ee/soeluuring.
  • Registreerumisel kontrollitakse sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust.
  • Uuringule minnes tuleb kindlasti kaasa võtta isikut tõendav dokument.