Pilt on illustratiivme.Foto: Vida Press
Uudised
12. november 2020, 16:33

NAISPSÜHHIAATER LÕI MEHELE NOA SELGA: ta jätkab siiski tööd arstina

Soomes määrati karistus 51aastasele naispsühhiaatrile ränga kuritöö eest – naine lõi oma meestuttavale noa selga. Kuna sündmus juhtus arsti vabal ajal, siis  leiti, et see pole tööga üldse seotud ja arst jätkab tööd haiglas, kirjutab Iltalehti.  

Kohus karistas 51aastast Kainuu haigla psühhiaatrit aasta ja kümne kuu pikkuse vanglakaristusega, kuid sellest hoolimata jätkab arst tööd. Naine on kohtuotsuse edasi kaevanud. Haigla juhtkond on naise kuritööst ja karistusest teadlik, kuid lubab tal siiski ametis jätkata.

Süüdistaja sõnul oli tegemist tapmiskatsega, kuid kohus ei leidnud selle kohta piisavalt tõendeid.

Veretöö toimus möödunud aasta suvel ühes klubis, kus naine ja tema ohver olid veetnud aega. Asi läks teravaks siis, kui naine ei vastanud mehe telefonikõnele ja too naases, et asja selgitada.

Mees nägi naist baarileti taga istumas, haaras tal juustest ja tiris põrandale, kuna oli ärritunud, et naine ei võtnud telefoni vastu.

Naine suutis pärast rünnakut siiski toolile tagasi tõusta. Hetke istunud, läks ta kööki sõnadega: „Enam sa mind ei puutu“  ja võttis kätte esimese ettejuhtunud noa. Juhtumisi oli sellel 20 sentimeetri pikkune tera.

Naine naasis baarileti äärde ja lõi noa mehele selga. Mees rääkis oma sõbraga, kui tundis lööki. Mees pööras ümber ja lõi ründajat rusikaga pähe.

Ohver varises põrandale, nuga seljas. Arstist pussitaja ei üritanud mingilgi kombel ohvrit aidata, vaid vaatas tuimalt pealt, kui kõrval olnud mees tõmbas noa ohvri seljast, üritas verejooksu peatada ja helistas hädaabinumbrile.

Mõlemad olid purjus

Eluohtliku vigastusega mees toimetati kiiresti haiglasse. Mehe päästis halvimast ilmselt seik, et nuga oli tabanud kõigepealt abaluud. Nii pussitaja kui ka tema ohver olid purjus.

Tapmiskatse eest kinni peetud arst ütles esimesel ülekuulamisel, et tema siht oli tappa. Naine tõi põhjuseks, et ta ei suutunud enam vaadata oma lähedase joomist.

Naine rääkis, et ta oli pärast rünnakut öelnud ka ohvrile, et soovib tema surma. Naine mainis, et läks pärast rünnakut baarileti taha ootama, et mis juhtuma hakkab. Ta tunnistas politseile, et soovis ohvri surma juba pikemat aega.

Kohtus võttis naine oma teo omaks, kuid pidas seda raskeks vägivallateoks, mitte tapmiskatseks. Ta ütles, et oli esimese ülekuulamise ajal veel purjus. Samuti polnud tal kõrval advokaati.

Foto: Pixabay

Kurnav töö- ja eraelu

Naine rääkis kohtus, et pärast kuritööd oli ta arvanud, et kõik on juba niikuinii kadunud ja  tal oli süütunne, mistõttu ta üritas endast jätta võimalikult halba muljet.

Ta kirjeldas, et eelnenud aasta oli olnud eriti raske ja ohvri alkoholitarvitamine oli samuti hullemaks läinud. Psühhiaater kurtis sedagi, et töö peaarsti asetäitjana on raske ja ta oli tööst kurnatud.

Ehkki kohus leidis, et naine oli juba varem soovinud, et ohver jääb raskelt haigeks või isegi sureb alkoholitarvitamise tõttu, ei piisanud siiski naise esialgsest ülestunnistusest, et tal oli tõesti soov mees tappa. Raskendava asjaoluna leiti, et naine ründas selja taga ohvrit, kes ei saanud ennast kaitsta. Kohus leidis samuti, et naine suhtus soosivalt võimalusse, et ohver sureb tema teo tagajärjel.

Süüdimõistetu aga polnud kohtuotsusega rahul ja kaebas edasi. Tal tuleb ohvrile maksta  5000 eurot valuraha ja 10 000 eurot kohtukulusid.

Haigla juhid lubavad naisel ametis jätkata. Mitukümmend aastat haiglas töötanud naine on töötanud veatult nii enne kui pärast rünnakut. Asjaga on kursis ka järelvalveasutus Valvira, kus leiti, et arstilitsentsi pole vaja ära võtta, kui tööl pole olnud probleeme.

Iltalehti üritas süüdimõistetud arstiga ka ühendust saada, et uurida, kas tema tegu võiks mõjutada ka võimet töötada arstina. Kuid arst ei soovinud mingeid selgitusi anda.