Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/Scanpix
Uudised
15. november 2020, 17:21

KOROONAVAKTSIINI LOOJA: normaalne elu taastub järgmiseks talveks (1)

Uue koroonavaktsiini märkimisväärne mõju saabub suve jooksul ja järgmiseks talveks peaks elu normaliseeruma, ütles üks vaktsiini loojatest.

Ka BioNTechi asutajaprofessor Ugur Sahin avaldas lootust, et vaktsiin võib viiruse levikut vähendada kuni poole võrra, mille tulemuseks on juhtumite drastiline vähenemine, vahendab BBC.

Eelmisel nädalal ütlesid BioNTech ja kaasarendaja Pfizer esialgse analüüsi põhjal, et nende vaktsiin võib takistada enam kui 90% inimestel Covid-19 saamist. Testidest võttis osa umbes 43 000 inimest.

Intervjuus BBC-le ütles professor Sahin, et ta ootab täiendavat analüüsi, mis näitaks, et vaktsiin vähendab viiruse inimeste vahelist levikut ning peatab vaktsiini saanud inimese sümptomid.

"Olen kindel, et selline ülitõhus vaktsiin aitab viiruse levikul inimeste vahel väheneda. Võib-olla küll mitte 90%, aga 50% ikka. Kuid isegi see taandaks pandeemiat oluliselt," lisas ta.

Eeldatakse, et Suurbritannia saab aasta lõpuks 10 miljonit BioNTech / Pfizer vaktsiini doosi, kusjuures 30 miljonit annust on juba tellitud. Kuues riigis proovile pandud vaktsiini antakse kahes annuses, kolme nädalaste vahedega.

Eelisjärjekorras on tõenäoliselt vanemad elanikud ja hooldekodude töötajad, neile järgnevad tervishoiutöötajad. Seejärel reastatakse inimesed vanuse järgi.