"Kui teisiti ei saa ja tingimata peab viibima rahvarohkes kohas, eriti siseruumides, kanna maski," soovitab perearst Madis Veskimägi. Foto: Erakogu
Uudised
6. detsember 2020, 12:00

Perearst Madis Veskimägi: 12 soovitust, kuidas vältida nakatumist tööl ja avalikes kohtades (6)

Tõstamaa perearst Madis Veskimägi pani kirja soovitused, kuidas praegu käituda tööl ja avalikes kohtades. Järgi neid juhiseid, et vähendada ohtu nakatuda koroonaviirusega!

1. Väldi asjatult viibimist rahvarohketes kohtades –  poed, massiüritused, peod jm.

2. Väldi lähikontakti. Pean õigeks 1 + 3 reeglit ehk 1 inimene ja 3 meetrit vahet teisega.

3. Kui teisiti ei saa ja tingimata peab viibima rahvarohkes kohas, eriti siseruumides, kanna maski. See aitab vähendada imepisikeste, viirust kandvate piisakeste sattumist hingamisteedesse.

4. Avalikes rahvarohketes siseruumides viibi nii lühikest aega kui võimalik. Mida pikemalt viibid, seda suurem on tõenäosus, et tekib hingamisteedes viirusekontsentratsioon, millele järgneb haigestumine.

"Avalikes rahvarohketes siseruumides viibi nii lühikest aega kui võimalik," soovitab perearst Madis Veskimägi. Foto: Erakogu

5. Võimalusel väldi ühistransporti, käi jala. Näiteks reipalt kõndides äärelinnast kesklinna u 3 km jõuab kohale isegi kiiremini. Bussi oodates on oht külmetada, langeb kaitsevõime erinevate pisikute suhtes. Reibas kõnd on hea südamele ja kopsudele, paraneb meeleolu, ööuni on parem.

6. Kontorites, koolides jm tuleb kindlasti ruume tuulutada pigem rohkem kui vähem.

7. Räägi tööandjaga, leia võimalusi kaugtööks, töötamiseks eraldi suurest kollektiivist või kodukontori lahenduseks.

8. Kindlasti pese või desinfitseeri käsi ruumi sisenemisel ja sealt väljumisel!

9. Haigestumist aitab vältida korralik puhkus, hea ööuni ja tervislik toit –  see aitab tugevdada immuunsüsteemi.

10. Kui suitsetad, loobu esimesel võimalusel, abiks on perearsti, pereõe, kopsuarsti või psühholoogi soovitused, erinevad ravimid. Tubakasuits halvab hingamisteid vooderdava ripsepiteeli, langeb selle kaitsevõime ja erinevad pisikud võivad kergemini põhjustada raskeid kopsupõletikke jt haiguseid.

11. Haigusnähtude tekkides JÄÄ KOJU, hoiata oma pereliikmeid ja tuttavaid, väldi lähikontakte. Haigusnähtudeks võib olla ka seletamatu väsimus, maitsetundlikkuse muutus, kratsimistunne kurgus, loomulikult ka palavik, köha, nohu. Nende tekkides helista perearstile, kuula soovitusi edasise osas.

12. Sina vastutad iseenda, oma tervise ja rahva ees. Ükski ametnik ega meedik ei asenda sinu otsuseid ja ei saa elada sinu elu.