Foto: Stanislav Moshkov
Uudised
23. november 2020, 09:06

Avalikes kohtades hakkab maskikandmist kontrollima politsei (2)

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles ETV hommikuprorgammis "Terevisioon", et valitsus kinnitab esmaspäeval telefoniistungil juriidilised korraldused, mis puudutavad maskikandmist avalikes siseruumides, avalikel üritusel osalejate piirarve, lisaks suuniseid distantsõppele üleminekuks Harju- ja Ida-Virumaal.

Maskikohustuse õiguspärasusest rääkides viitas Kiik justiitsministeeriumi analüüsile, mille kohaselt selleks võimalus on. "Tegelikult ka õiguskantsleri kantselei on rõhunud sellele, et peab olema selgelt põhjendatud, miks, mis olukordades, mis on see meditsiiniline põhjendus," rääkis Kiik ja tõi põhjendusena välja asjaolu, et koroonaviiruse levik Eestis on selgelt tõusuteel, nagu ka kogu Euroopas. Kiige sõnul on kindel, et sel nädala ületab Eesti kevadel maksimaalselt haiglaravi vajanud inimeste arvu, vahendab ERR-i uudisteportaal

Nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadusele viidates tuleb Kiige kinnitusel maskikohustuse täitmise kontrolli teha terviseametil koostöös PPAga, kui ta rõhutas, et kontrollijate eesmärk pole kedagi trahvida, kuigi seaduslik võimalus selleks on.

"Eesti politsei on väga mõistlik, nad saavad ju aru, et eesmärk on kõigil viiruse levikut tõkestada, rahva tervist kaitsta, mitte kedagi karistada. Eeskätt ta on suunav, toetav, meeldetuletav, ta ei ole karistav," rõhutas Kiik.

"N-ö tänavapildis eeskätt on kontrollija PPA ja samuti nagu kevadel kohalike omavalitsuste korrakaitseüksused." Lisaks peavad osalejate piirarvu täitmist kontrollima üritustekorraldajad ise.