Foto: Robin Roots
Uudised
28. november 2020, 10:59

Ööpäevaga lisandus 376 koroonapositiivset, haiglaravi vajab 180 patsienti. Suri viis inimest (105)

Ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 5738 koroonaviiruse testi, millest esmaseid positiivseid teste oli 376 ehk 6,5% testide koguarvust. Haiglaravi vajab 180 patsienti, mida on kahe inimese jagu vähem kui ööpäev varem. Ööpäeva jooksul suri viis koroonaviirusega nakatunud inimest: 63aastane mees, 75aastane mees, 81aastane mees, 92aastane mees ja 81aastane naine.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 164 inimesel. Harjumaa uutest juhtumitest 123 on Tallinnas.

Ida-Virumaale lisandus 114 ning Tartumaale 43 uut positiivset koroonaviiruse tuvastamise testi tulemust. Viljandimaale lisandus 11 ning Lääne-Virumaale kuus uut nakatunut. Pärnumaale lisandus viis uut nakatunut ning Põlvamaale, Raplamaale ja Jõgevamaale neli. Läänemaale lisandus kolm uut nakatunut ning Hiiumaale ja Järvamaale kaks. Saaremaale, Valgamaale ja Võrumaale lisandus üks uus nakatunu. 11 positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 322,58 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 5,8%.

Terviseameti lõuna regionaalosakonna juht Tiia Luhti sõnul on viimasel ajal esinenud juhtumeid, kus koroonaviiruse testi tulemust ootavad inimesed viivad oma lapsed kooli ja lasteaeda.

Terviseamet paneb kõigile testi tulemust ootavatele inimestele südamele: enne negatiivse tulemuse selgumist tuleb arvestada väga suure võimalusega, et testi tulemus osutub positiivseks. „Nagu näeme, on SARS-CoV2 levik Eestis püsiv ning nakatuda võib pea kõikjal,“ ütles Tiia Luht.

Terviseameti jälgimisel on üle 27 000 inimese

Põhja regionaalosakonna uutest juhtumitest üks on toodud sisse Venemaa Föderatsioonist, 12 juhul sai inimese viiruse pereliikmelt. Viie juhtumi nakkusallikas pole teada, ülejäänud juhtumid on täpsustamisel.

26.-27. novembril põhja regionaalosakonda lisandunud juhtumitest 20 korral sai inimene viiruse pereliikmelt, 12 juhul tuttavalt ja üheksal juhul töökohal. 15 juhtumi puhul nakkusallikas ei selgunud, ühel juhul toodi viirus Eestisse Rootsist. 128 juhtumi asjaolud on endiselt täpsustamisel.

Põhja regionaalosakonna jälgimisel on üle 15 600 inimese, kellest 2201 on nakatunud. Kokku saab põhja regionaalosakonna tööpiirkonnas eristada 26 kollet. Kooli koldeid on kokku neli, töökoha koldeid on kokku kaheksa, ürituste koldeid on kokku kaks ja tutvusringkonna koldeid on kokku kaheksa. Lisanduvad veel kaks hooldekeskuse kollet, haiglakolle ning Tallinna vangla kolle.

Ööpäeva jooksul Lääne-Virumaale lisandunud neljal juhul sai inimene nakkuse töökohal, kahe juhtumi nakatumise asjaolud on selgitamisel. Ida-Virumaa ööpäevaga lisandunud nakatunutest 24 inimest sai viiruse töökohal, 22 pereliikmelt, seitse tuttavalt ja viis koolist. Ülejäänud viimase ööpäevaga lisandunud nakkusjuhtumite asjaolud on selgitamisel.

Ida regiooni tööpiirkonnas on 20 aktiivset kollet. Kokku on koolikoldeid viis: Sillamäel kaks, Kohtla-Järvel kaks ja Jõhvis üks. Kaks lasteaia kollet: üks Narvas ja teine Kohtla-Järvel. Töökohakoldeid on kokku neli: üks Narvas, üks Sillamäel, üks Jõhvis ja üks Tapal. Narvas on kaks asutuse kollet, Sillamäel on üks asutuse kolle ning üks tervishoiuasutuse kolle on Narvas ja teine Kohtla-Järvel. Sillamäel on huvitegevuse kolle. Toila vallas on tuttavate kolle. Viru vangla koldes on 250 inimest, Kohtla-Järve tervishoiuasutuse koldes on 92 inimest, Narva jäähoki koldes on 76 inimest.

Ida regionaalosakonna jälgimisel on üle 5400 inimese, kellest nakatunud on 1017.

Ööpäeva jooksul lõuna regiooni lisandunud uutest nakkusjuhtudest 19 juhul on olemas seos teadaolevate nakkusjuhtudega, ülejäänud juhtumite asjaolud on selgitamisel. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on 5000 inimest, kellest 571 on nakatunud (haigestunute number sisaldab ka põhja regionaalosakonna jälgitavaid). Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on 12 aktiivset kollet, kolletest suurim on 60 inimesega hooldekodu kolle. Töökohakoldeid on kaks, hobikoldeid on kaks ning õppeasutuse koldeid on kuus. Üks kolle on seotud meelelahutusasutusega.

Hiiumaa mõlemad nakkusjuhud ja Saaremaa uus nakkusjuht on seotud kaitseväega, kaks Läänemaa uut nakatunut said viiruse pereliikmelt. Üks Pärnumaa uus juhtum on seotud nakatumisega töökohal ning teine nakatumisega õppeasutuses. Ülejäänud lääne regionaalosakonna juhtumise asjaolud on selgitamisel.  

Lääne regionaalosakonna jälgimisel on üle 1150 inimese, kellest 172 on haigestunud. Lääne regionaalosakonna jälgimisel on üks 11 nakatunuga Pärnumaa kooli kolle, teine koolikolle on üheksa nakatunuga ning hooldekodu kolle, kus on 14 nakatunut. Läänemaal on jälgimisel ettevõtte kolle, kus on kuus nakatunut. Lisaks on lääne regiooni jälgimisel üks Tallinnas asuv ettevõtte kolle, kus on viis haiget.

Haiglas viibib 180 koroonaviirusesse nakatunut, suri viis inimest

28. novembri hommikuse seisuga viibib haiglas 180 COVID-19 patsienti, juhitaval hingamisel on kuus patsienti. Koju saadeti 20 inimest. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati möödunud ööpäeva jooksul kokku 29. Neli inimest viidi üle teise haiglasse ja kaks inimest mitte-COVID-19 osakonda.

Ööpäeva jooksul suri viis koroonaviirusesse nakatunud inimest: 63-aastane mees, 75-aastane mees, 81-aastane mees, 92-aastane mees ja 81-aastane naine. Kokku on Eestis surnud 109 koroonaviirusesse nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 757 COVID-19 haigusjuhtumit 740 inimesega.

28. novembri seisuga on tervenenud 6979 inimest. Neist 5384 inimese (77,1%) haigusjuhtum on lõpetatud, 1595 inimese (22,9%) puhul on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on koroonaviiruse tuvastamise võimekuse tekkimisest 2020. aasta kevadest tehtud ligi 470000 viiruse SARS-CoV2 määramise testi. Esmaseid positiivseid teste on kokku olnud 11698 (2,5% testide koguarvust). 

Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata SIIT.

Laadi alla HOIA rakendus

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me.

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA rakendust alla laaditud 208 673 korda. Rakenduses on end haigeks märgitud 707 korda, aktiivseid haigusjuhte on neist praegu 420.

Koroonatestimine.ee koduleht koondab infot saatekirjaga, piiriülese ja tasulise testimise kohta. Lisaks on seal vajalik info arstidele ning tööandjatele. Samuti on sel lehel võimalik broneerida endale aeg saatekirja olemasolul, saada sertifikaadi infot, klienditoe numbreid ja asukoha koordinaate testimiskohtade kohta jne.

Pingutame, et saaksime veeta jõulud lähedastega koos. Jõulud ei peaks olema üksildased, vaid koos endale kallite inimestega. Selleks hoidume suurematest pidustustest ja peame kinni kõigist riigis kehtestatud piirangutest. Ärme unusta ka 28. novembril esimest adventi tähistada turvaliselt ja kõiki ohutusmeetmeid kasutusele võttes.

Koroonaviiruse levik on Eestis laialdane ja kiire, mis tähendab, et nakatuda võib igal pool inimestega kokku puutudes. Paljudel inimestel avaldub koroonaviirus kergete sümptomitega. Seega hoia distantsi, kanna maski, õhuta ruume, pese käsi ja laadi alla HOIA mobiilirakendus! Sellest nädalast hakkasid kehtima rangemad distantsinõuded paljudes avalikes ruumides.

Eelista asjaajamisel elektroonilisi kanaleid ja e-teenuseid. Korralda võimalikult suur osa oma asjaajamisest elektrooniliste kanalite kaudu (näiteks soorita pangatehingud internetis) – nii väldid asjatuid kontakte ja vähendad nakatumise riski. Haigusnähtude puhul püsi kindlasti kodus.

Hangi infot usaldusväärsest allikast. Koroonaviiruse teemal levib sotsiaalmeedias eksitavat infot ja vandenõuteooriad, mis panevad inimesi enda ja teiste tervisega asjatult riskima ning aeglustavad sellega tavaelu juurde naasmist. Kutsume üles inimesi jälgima riigi ametlikke infokanaleid ja jagama edasi ainult seda informatsiooni, mis on nende allikate poolt kinnitatud. Lisainfot saab aadressidelt kriis.ee, terviseamet.ee ja riigiinfo telefonilt 1247.

Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.