Foto: Hannes Dreimanis
Uudised
2. detsember 2020, 10:48

VIDEO | Terviseamet: haiglad otsivad appi vabatahtlikke, uued kolded on seotud huvitegevuse, töökohtade ja koolidega (53)

Koroonaviirusega nakatumise kõrgaeg ei ole veel möödas ning haiglates napib personali, selgus terviseameti iganädalasel pressionverentsil. 

Terviseameti peadirektori asetäitja tervisekaitse alal Mari-Anne Härma paneb südamele, et tuleb hoida distantsi. "Kui näete, et inimestel on haigussümptomid, siis kandke maski. Kui ise olete haige, jääge koju. Tööandjad, paluge sümptomitega töötajatel koju minna, ärge laske haigetel lastel kooli minna. Täna tuleb iga köha ja nohu puhul kahtlustada koroonaviirust."

Tema sõnul levib nakkus pigem nooremaealiste seas ning seetõttu tuleks eriti mõelda, enne kui vanavanemaid külastada.

Uued nakkuskolded on seotud eelkõige huviasutuste, töökohtade ja koolidega. "Praegu on nakatumised olnud eelkõige sporditrennides, laulutundides, teatri- ja kooriproovides. Seejärel koolitustel, etendustel, kunstisaalides. Üksikuid nakatunuid on ka kirikutes ja juuksurite-kosmeetikute juures."

Praegu ei ole probleemiks haiglakohad, vaid personal. Nakatunud on üle 100 meditsiinitöötaja ning otsitakse appi 50 vabatahtlikku töötajat. 

"Kasutage maksimaalselt kaugtöö võimalusi, hoidke distantsi, püsige haigussümptomitega kodus; kui lähete külla, veenduge, et olete terve!" rõhutas Härma. 

Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp selgitas, et Eesti jälgib kahe vaktsiini, Moderna ja Pfizeri, turuletulekut. Teisipäeval alustasid Moderna ja Pfizer müügiloa taotlemist Euroopas. Kui kõik läheb hästi, siis saame Pfizeri kohta teadusliku hinnangu teada 29. detsembril ja Moderna oma 12. jaanuaril. Kui müügiluba on saadud, võib vaktsiini kasutada igas Euroopa riigis. Seejärel lähevad käiku eellepingud ja vaktsiin hakkab Eesti poole liikuma.  

Ka sotsiaalminister Tanel Kiik rõhutas, et inimeste vastutus koroonaviiruse leviku peatamisel on oluline. "Me kõik peame vähendama kontakte, ei ole vaja korraldada eraelulisi üritusi, tuleb ära jätta suuremad peod. Tuleb teha kaugtööd, pidada kinni piirangutest," selgitas minister, et Eesti ei ole läinud eriolukorra kehtestamise või inimeste trahvimise teed. 

"Kahjuks teame seda, et kolmapäevad ja neljapäevad kipuvad olema suure nakatumisega päevad. Tänane suur rekord ei anna mingit alust arvata, et viiruse selgroog on murtud," märkis Kiik, et haiglatel on juba ülekoormus.