Foto: Aldo Luud
Uudised
11. detsember 2020, 09:47

Ööpäevaga lisandus 358 koroonapositiivset, suri üks inimene (77)

Möödunud ööpäevaga tehti Eestis 3537 koroonatesti, millest positiivsed olid 358 ehk 10,1 protsenti. Ööpäeva jooksul suri 90aastane naine, kokku on Covid-19 nõudnud Eestis 142 inimese elu. Haiglaravil viibib 271 patsienti ehk 17 rohkem kui ööpäev varem. 

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 169 inimesel. Harjumaa uutest juhtumitest 134 on Tallinnas.

Ida-Virumaale lisandus 135 ning Tartumaale 17 uut positiivset koroonaviiruse tuvastamise testi tulemust. Lääne-Virumaale lisandus üheksa uut nakatunut. Jõgevamaale lisandus viis uut nakatunut ja Raplamaale neli. Pärnu- ja Saaremaale lisandus kolm uut nakatunut, Viljandi- ja Põlvamaale lisandus kaks. Hiiu-, Järva- ja Võrumaale lisandus üks uus nakatunu. Kuue positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 424,24 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 8,1%.

Terviseameti jälgimisel on üle 27 200 inimese

Põhja regionaalosakonna jälgimisel on üle 16 200 inimese, kellest 2834 on nakatunud.

Ida regionaalosakonna jälgimisel on üle 6200 inimese, kellest nakatunud on 1477.

Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on üle 3900 inimese, kellest 724 on nakatunud (nakatunute number sisaldab ka põhja regionaalosakonna jälgitavaid).

Lääne regionaalosakonna jälgimisel on üle 940 inimese, kellest 185 on nakatunud.

Haiglaravi vajab 271 inimest

11. detsembri hommikuse seisuga viibib haiglas 271 COVID-19 patsienti, juhitaval hingamisel on 16 patsienti. Koju saadeti 11 inimest, üks inimene viidi üle mitte COVID-19 osakonda ja kuus inimest viidi üle teise haiglasse. Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati 36.

Ööpäeva jooksul suri üks koroonaviirusega nakatunud inimene – 90aaastane naine. Kokku on Eestis surnud 142 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 955 COVID-19 haigusjuhtumit 935 inimesega.

11. detsembri seisuga on tervenenud 10 040 inimest. Neist 7614 inimese (75,8%) haigusjuhtum on lõpetatud, 2426 inimese (24,2%) puhul on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on koroonaviiruse tuvastamise võimekuse tekkimisest 2020. aasta kevadest tehtud ligi 533 500 viiruse SARS-CoV2 määramise testi. Esmaseid positiivseid teste on kokku olnud 16 956 (3,2% testide koguarvust).

Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata SIIT.

Laadi alla HOIA rakendus

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me.

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA rakendust alla laaditud 225 108 korda. Läbi rakenduse on end haigeks märgitud 1269 korda, millest aktiivseid haigusjuhte on hetkel 451.

Koroonatestimine.ee koduleht koondab infot saatekirjaga, piiriülese ja tasulise testimise kohta. Lisaks on seal vajalik info arstidele ning tööandjatele. Samuti on sel lehel võimalik broneerida endale aeg saatekirja olemasolul, saada sertifikaadi infot, klienditoe numbreid ja asukoha koordinaate testimiskohtade kohta.

Vähendame kontaktide arvu, katkestame nakkusahelad

Eesti meditsiinisüsteemi ähvardab ülekoormus. Meie eesmärk on peatada viiruse leviku kasv ja püüda olukorda säilitada, et seejärel saavutada nakatunute arvus langustrendi.

Seetõttu peab jõule ja aastavahetust tähistama tänavu ohutult – tähista jõule vaid lähimate pereliikmetega. Enne lähedastega kohtumist veendu, et kõik on terved. Jõule tähistades hoia mõõdukat distantsi ka pereliikmetega.

Haigusel on peiteaeg , seega vähenda igasuguseid lähikontakte juba praegu, et vältida võimalikku nakatumist – selleks, et saaksid jõuludel olla koos perega. Mõtle enne välja minekut oma käigud läbi. Võimalusel kasuta asjaajamistel e-kanaleid. Jõuluostude tegemisel ajasta need aegadel, mil kauplustes on vähem rahvast. Kontaktivabalt saab oste teha internetis.

Kutsume üles hoiduma talvevaheajal välismaale reisimisest. Välisreisid tuleks koroonaviiruse jätkuvalt kõrge leviku tõttu teistes riikides edasi lükata.

Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.