„Jõulude ja aastavahetuse kohta ütlevad kõige mustemad prognoosid, et peame olema valmis, et korraga vajab haiglaravi 500 või isegi tuhat patsienti,” ütleb Arkadi Popov.Foto: Robin Roots
Uudised
8. detsember 2020, 10:31

MUSTAD PROGNOOSID? Arkadi Popov: praegu saame veel katastroofi ära hoida, kõik on meie kätes (43)

„Kui korraga peaks vajama ravi tuhat nakkusohtlikku patsienti, siis see ei ole enam Eesti meditsiini kriis, vaid katastroof,” ütleb kriisijuht Arkadi Popov võimaliku musta stsenaariumi kohta. „Praegu oleme veel olukorras, kus saame seda ära hoida. Kõik on meie endi kätes.”

Popov räägib portaalile Pealinn antud intervjuus, et üks Covid-19 patsient vajab efektiivseks raviks kaks kuni kolm korda rohkem personali kui tavaline haige. „Üks võimalus on, et osa personali mitte-nakkusohtlikust tsoonist suunatakse Covid-osakonda,» lausub ta.

„Kui Covid-patsientide hulk aga üha kasvab, siis osutub olukord ühel hetkel siiski väljapääsmatuks. Ja siin me räägimegi korralise ravi piiramisest. Erakorraline abi peab olema tagatud täies mahus.

Me alustamegi tavaravi kärpimist sealt, kus inimene saab natukene oodata: nt päevakirurgia, päevaravi mingil määral. Järjekord küll pikeneb, aga kui pandeemia saab läbi, siis inimene jõuab ravile.

Kui aga Covid-patsientide arv on juba meeletult suur, peavad kõik kõrgtehnoloogilised erialad olema mingil määral ohverdatud Covid-19 ravile. Põhimõtteliselt räägime ikkagi vähemalt poolest aastast, kuni n-ö normaalsus taastub.”

Umbes kahe nädala pärast ootab prognooside järgi haiglaravi 300 ja enam patsienti. „Jõulude ja aastavahetuse kohta ütlevad kõige mustemad prognoosid, et peame olema valmis, et korraga vajab haiglaravi 500 või isegi tuhat patsienti,” lisab Popov.  Aga kui peaks korraga vajama ravi tuhat patsienti, siis see ei ole enam Eesti meditsiini kriis. Tuhat nakkusohtlikku patsienti korraga ravil – see oleks juba katastroof. Praegu asume veel olukorras, kus saame katastroofi ära hoida. Kõik on meie kätes."

„Peaks ikkagi mõtlema, et kui ignoreerid maske, ei sea sa ohtu mitte ainult ennast ja oma sugulasi, vaid ka paljusid teisi," ütleb Popov.  „Ma ei arva, et kellelgi võiks olla õigus nii palju mõjutada teiste inimeste elu."

Arsti sõnul on tema uus töökoht Lääne-Tallinna keskhaigla (LTKH) juhina koroona ajal oluline. „Põhja-Eestis, sh Harjumaal võtab just LTKH enda peale kõige suurema löögi," selgitab ta.

„Siin on kõige suurem hulk Covid-positiivseid patsiente ja koormus väga tõsine. Hakkan tegelema operatiivse juhtimisega Põhja regioonis. Nii et ma ei välju eelmisest ehk terviseameti kriisijuhi rollist täielikult."

Loe täispikka intervjuud Pealinna portaalist!