Foto: Vida Press
Hea nõu
11. detsember 2020, 07:00

NAUDI PÜHADEAEGA! Tee õiged valikud, et kõhuhädad ei rikuks ilusaid hetki!

Tänavuste pühade ajal on oluline eriliselt hoida nii enda kui lähedaste tervist. „Ükspäev keeruline aeg lõpeb, praegu aga peame varuma kannatust ning leidma lahendusi, kuidas olukorraga hakkama saada,“ ütleb Südameapteegi proviisor Olesja Kuznetsova. Ta soovitab võtta tempo maha, jätta ära suuremad pidutsemised ja nautida aega oma kõige kallimate, pere ja lähedastega.  

Tee õige toiduvalik

Sööge regulaarselt kolm põhitoidukorda ja kaks kuni kolm vahepala päevas. Ärge liialdage kogustega! Üsna lihtne viis kontrollida toidukoguseid on jälgida nn taldrikureeglit. Serveerige poolele taldrikule värsket salatit, hautatud või aurutatud köögivilju, veerand taldrikust täitke riisi, tatra, kinoa või täisterapastaga ning veerandile taldrikule jätke ruumi umbes enda peotäie suurusele liha- või kalatükile.

Proviisor Olesja Kuznetsova soovitab seekord suuremad pidustused ära jätta. Foto: Erakogu

Menüüs võiks suurendada köögiviljade osakaalu ning vältida jahukastmeid ja rafineeritud toite. Lihale võiks eelistada kala ja salatisse lisada külmpressitud õli. Parim magustoit on puuvili.

Vahepaladeks sobivad suurepäraselt puuviljad, pähklid, seemned, aga ka mõni värske salat või smuuti.

Piduliku õhtusöögiga ei tohiks alustada liiga hilja, vaid sättida see tavapärasele õhtusöögiajale. Sellega väldib ülesöömist, raskustunnet kõhus, kõhupuhitust ning unehäireid.

Kui kõhupuhitus või seedeprobleemid on siiski tekkinud, aitavad ebameeldivust kõhus leevendada simetikooni sisaldavad vahendid, seedeensüümid või artišokipreparaadid.

Joo piisavalt vett

Kõlab igava soovitusena, aga puhta vee joomine on väga oluline. Veepuuduse korral tunneme end tihtipeale näljasena ning kipume sööma rohkelt ebatervislikke toite ja suhkruid. Sageli üritame ennast turgutada liigse kohviga. Iga kord, kui tuleb isu järjekordse küpsise järele, tasub esialgu juua klaas vett.

Piirake alkoholi ning karastusjookide joomist. Need sisaldavad tühje kaloreid ning neil puudub igasugune toiteväärtus.

Poemahladele võiks eelistada värskelt pressitud mahlasid. Peolauale on hea asetada kannuga vett, kuhu sobib maitseks ja silmailuks lisada marju ning sidruni - või apelsiniviilud.

Foto: Pixabay

Maga öösel korralikult

Piisav uni on hädavajalik hea tuju, tervise ja hea väljanägemise jaoks – täpselt see, mida jõuluks ja aastavahetuseks ihkame. Vähene magamisaeg avaldab halba mõju hormoonide sünteesile, millega võivad kaasneda meeleolu- ja kohanemisvõime häired ning madal pingetaluvus.

Vähest uneaega seostatakse ka suurenenud söögiisuga. Vähene uneaeg mõjutab kahe hormooni, leptiini ja greliini sünteesi. Greliin on seedetraktist vabanev hormoon, mille toimel tekib näljatunne ja söögiisu. Greliinitase on kõrge enne söömist, kui kõht on tühi, ning see läheb madalaks pärast einet. Leptiin on rasvarakkudest vabanev nn küllastumuse hormoon, mis vastupidi greliinile pärsib söögiisu ning annab kehale täiskõhutunde. 

Vähese une korral sünteesib keha rohkem greliini ja vähem leptiini, mille tulemusena ainevahetus aeglustub, söögiisu kasvabg võib pikas plaanis põhjustada ülekaalu.

Lisaks söögiisu reguleerimisele tugevdab kvaliteetne, vähemalt kaheksatunnine uni immuunsust ning aitab organismil võidelda viiruste ja infektsioonidega.

Foto: Pixabay

Püsige pühade ajal aktiivsed

Liikumine parandab meeleolu ja vähendab depressiooni, ärevust ja stressi. Regulaarne kehaline aktiivsus tugevdab immuunsust ning tõstab energiataset. Meelepäraseks tegevuseks võib olla nii jooksmine, ujumine kui tantsimine.

Pole tähtis, kui pikk või intensiivne on treening, lühike 20minutiline treening on igal juhul parem kui vahele jäetud trenn. Ei pääse jõusaali? Kõnni päevas 10 000 sammu!

Foto: Pixabay

Lähedastega loodusesse

Pole vaja olla terve õhtu kinnises ruumis ja süüa laua taga, eriti praeguses olukorras. Pange soojalt riidesse ning minge oma lähedastega õue, parki või metsa lõbutsema. Öeldakse, et naer on parim ravim ja selles on tõepõhi all. Naerust vabaneb ajus endorfiine, mis aitavad maandada stressi ning isegi vähendada valu.

Naerdes ahmime õhku, hingamine muutub kiiremaks ja annab meie kehale rohkelt hapnikku. Näo ja keha lihased venivad, pulsisagedus ja vererõhk esialgu natuke tõusevad, kuid langevad seejärel normaalsele tasemele, võimaldades veresoontel laieneda ja verel kergemini voolata ning tuues kudedesse rohkelt hapnikku.

Foto: Pixabay

Tervislikud kingitused apteegist

Jõuludeks soovitab apteeker kinkida oma lähedastele tervist ning soetada kasulikke preparaate, mis aitavad tugevdada immuunsust ning võidelda viirustega: D-vitamiin, C-vitamiin, tsink, oomega-3, sipelgapuukoore, küüslaugu-, punase päevakübara preparaadid.