Foto: Merilin Ulm
Uudised
16. detsember 2020, 11:50

VIDEO | Mari-Anne Härma: nakkust võib saada praegu igalt poolt. Tanel Kiik: tänavu tulevad üheperejõulud (36)

Sotsiaalminister Tanel Kiik ja terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma andsid kolmapäeval pressikonverentsi, et rääkida Covid-19 leviku hetkeolukorrast Eestis.

Mari-Anne Härma tõdes, et haigestumine Eestis kasvab, täna lisandus 590 positiivset testi.

Viirus on jõudnud ka Lõuna- ja Lääne-Eestisse ehk meil on üleriigiliselt kõrge intensiivsusega levik. "Iganädalaselt tuleb natuke vähem haigusjuhte, mis näitab, et haigestumine liigub stabiliseerumise suunas," rääkis Härma.

Eelmise nädala haigestunud on tööealised inimesed; laste ja vanemaealiste seas on nakatumine langenud. Nakatunuist 51 protsenti olid lähikontaktsed, kes olid juba eneseisolatsioonis. Haigestus 13 protsenti kõigist lähikontaktseist.

"Nakkust võib saada praegu igalt poolt," rõhutas Härma. Kõige rohkem on aktiivseid koldeid Ida ja Põhja regioonis. Aktiivseid haigeid oli möödunud nädala lõpuks ligi 6000. 

Tervisehoiutöötajatest on haigestunud viimase nädalaga ligi 200 töötajat, kellest pooled on meditsiiniõed.  Enamus nakatunud meditsiinipersonalist on Põhja regioonis. 

Covid-suremus kasvab kogu Euroopas, Eestis ja Põhjamaades liigsuremust veel pole. 

Tanel Kiik tuletab meelde, et tänavu tuleks veeta jõulud vaid oma pere keskel. "Tänavu tulevad üheperejõulud – kui me suudame sellest reeglist kinni pidada, võib jõulu ajal tulla positiivne murdepunkt."