Foto: Mari Luud
Uudised
17. detsember 2020, 14:46

Eestis diagnoositi hooaja esimene gripijuhtum

Möödunud nädalal kinnitati laboratoorselt esimene B-gripiviiruse juht sel hooajal Eestis.

Ajavahemikul 7. kuni 13. detsembrini pöördus ägedate respiratoorsete viirusnakkuste tõttu arstide poole 3871 inimest, kellest ligi kolmandik on jätkuvalt lapsed.

Kõige enam registreeritud pöördumisi on Tallinnas, Tartumaal ja Ida-Virumaal, mitte ühtegi aga Hiiumaal. Nädal varem pöördus arstide poole 4355 inimest. Eestis ringleb peamiselt  rinoviirus, millele on iseloomulik aevastamine, nohu, vahel esineb ka valulik kurk, lastel võivad lisanduda köha ja palavik.

Euroopa gripiseire võrgustiku andmetel püsib Euroopa Liidus grippi haigestumise intensiivsus jätkuvalt madal, registreeritakse üksikud juhud.  

Viirusnakkuse tunnused

Ülemiste hingamisteede viirusnakkuse tunnused on üldjuhul nohu, köha, kurguvalu ja palavik. Paljudel juhtudel põetakse haigus läbi kergelt, väikese palaviku ja eriliste sümptomiteta. Kliinilise pildi järgi, millise konkreetse viirusega tegu, on raske eristada. Selle saab täpselt kindlaks määrata vaid viroloogialaboris.

Üldjuhul piirduvad haigusnähud ülemiste hingamisteedega – nohu, köha ja väike palavik. Kuid nagu gripi puhul võib ka paragripi, RSV ja adenoviiruste nakkuse korral tekkida kopsupõletik. Sümptomid võivad ulatuda ülemiste hingamisteede põletikust kuni kopsupõletikuni, eriti lastel. Gripil spetsiifiline ravi puudub ning vajadusel kasutatakse haigusnähte leevendavat, toetavat ravi – palaviku alandamine, valuvaigistid, rohke vedeliku joomine, hingamist kergendavad ravimid.

Rinoviirustele on iseloomulikud aevastamine, nohu, vahel esineb ka valulik kurk. Lastel võivad lisanduda köha ja palavik. Rinoviirused on umbes 30-40 protsendil täiskasvanutel esinevate nn külmetushaiguste põhjuseks.