Ostlejad Londoni kesklinnas laupäeval, 19. detsembril. Alates pühapäevast ei soovitata Suurbritannia pealinna elanikel kodudest väljuda.Foto: Zuma Wire / Scanpix
Uudised
20. detsember 2020, 11:26

Suurbritannias levib ohtlik koroonaviiruse mutatsioon (17)

Londoni ja Kagu-Inglismaa elanikud peavad jõulude ajal kodus püsima, sest piirkonnas levib uus koroonaviiruse mutatsioon. 

Sel nädalal tevitas Suurbritannia tervishoiuminister Matt Hancock, et riigis on avastatud uus koroonaviiruse variant. Leviku peatamiseks kehtestas peaminister Boris Johnson alates tänasest umbes 21 miljonile riigi elanikule karmimad reeglid.

Kõige karmimad meetmed kehtestati Londonis ja Kagu-Inglismaal, kus tõsteti piirangud neljandale tasemele. Seal elab umbes 16 miljonit inimest. 

Kõige rangemad piirangud tähendavad muu hulgas, et jõule tohib tähistada ainult samas majapidamises elavate inimestega ehk teiste perede juurde ei tohi minna, kõik mitteolulised ärid suletakse, ning kodust soovitatakse väljuda ainult töötamise või õppimise eesmärgil (kõiki piirangud loe SIIT.)

Matt Hancock rääkis pühapäeva hommikul Inglismaa telesaadetes, et viiruse levik on kontrolli alt väljunud, vahendab BBC. "Peame selle kontrolli alla saama," ütles minister ning soovitas neljanda taseme piirangute all elavatel inimestel käituda nagu neil endal oleks viirus, et levik peatada.

Ta tunnistas, et piirangud valmistavad kindlasti pettumust, aga need on antud olukorras vajalikud. "Parim kingitus, mida saad teha, on pühadel koju jääda ning viirust mitte levitada," ütles Hancock, kes on mures ka UK tervishoiusüsteemi pärast, sest haiglates on ligi 18 000 koroonaviirusega nakatunud patsienti, mida on veidi vähem kui kevadisel tippajal.  

Hancock ütles, et valitsus sai reedel teada, et koroonaviiruse mutatsioon on  70% nakkavam kui seni levinud viirus, ent praegu ei ole põhjust arvata, et see on tapvam või leebem. "Lihtsaid valikuid pole alles," lisas minister. "Viga oleks uut teaduslikku materjali eirata." 

Uus koroonaviiruse mutatsioon avastati ka Hollandis, mistõttu keelas Hollandi valitsus lennureisid Suurbritanniaga. "Ühendkuningriigis ringleb COVID-19 viiruse nakkuslik mutatsioon. Väidetavalt levib see kergemini ja kiiremini ning seda on raskem avastada," selgitas tänases teates Hollandi tervishoiuministeerium.

Et UK-s leviv uus COVID-19 tüvi laialdaselt ei leviks, üritab Holland igati reisijate liikumist piirata ja kontrollida. Ka Hollandi peaminister Mark Rutte kutsub inimesi üles oma reisimisi piirama.

Hetkel keelustatakse ainult lennud, kuid ülevaatamisele lähevad ka kõik teised transpordiliigid.