Irja LutsarFoto: Merilin Ulm
Eesti uudised
20. detsember 2020, 12:50

Irja Lutsar uuest koroonaviiruse tüvest: lennuliiklust ei piira, aga otsime mutatsiooni ka Eesti proovidest (79)

Viroloogi ja teadusnõukoja liikme Irja Lutsari sõnul leiti Inglismaal juba septembris mitu Covid-19 mutatsiooni, ent keegi ei tea, kui ohtlik ja erinev on see eelmistest. 

„See pole Inglismaale alles üleeile jõudnud,“ rõhutab ta, et viiruse muteerumine avastati juba mitme kuu eest. 

Kuigi uus viiruse tüvi avastati juba septembris, otsustas Inglismaa valitsus kehtestada uued piirangud alles laupäeval, sest riigi tervishoiuministri Matt Hancocki sõnul on viiruse levik kontrolli alt väljas.

„Teine asi on ju kõik need spekulatsioonid, et levib kiiremini. Et see ongi selle nakatumise tõusu põhjuseks. Aga see jääbki spekulatsioonide valdkonda,“ selgitab Lutsar, et selle kohta on tehtud küll eksperimentaalseid katseid, aga vettpidavaid teaduslikke uuringuid mitte.

„Nad ei tea veel, mis on selle variandi tähtsus. Meie oleme asunud Eesti genotüüpide andmebaasi selle pilguga vaatama, kas meil on ka sellist varianti äkki esinenud." 

Suurbritannia lähtus oma piirangute tegemises värskest teaduslikust informatsioonist, et uus tüvi on 70% nakkavam. 

Lutsar Hollandi näitel lennuliikluse kallale veel ei kipuks, vaid tema sõnum on, et vaatame mutatsioonile natuke otsa ja anname aega.

„Niisugune väga kiire tegutsemine ei pruugi tulemust anda. Me ei tea üldse, kas see levib kiiremini. Seda pole eksperdid öelnud,“ arutleb Lutsar, et hetkel puudub ka info, et millele tuginedes väidetakse, et koroonaviiruse mutatsioon on 70% nakkavam kui seni levinud viirus.

Lutsari sõnul tuleks meil lende piirama asudes vaadata juba palju suuremat pilti, sest meile saabuvad reisijad Inglismaalt läbi Soome, mis sunniks ka sealset liikumist piirama või kontrollima.

Hetkel on vähe juhte, mil viirus meile Eestisse sisse tuuakse. Pigem on levik riigisisene.

„Kõige olulisem on, et ühtegi piirangut pole mõtet kehtestada, kui sellest kinni ei peeta,“ viitab Lutsar sellele, et endiselt leidub neid, kes ei hoia 2 x 2 vahemaad, ei kanna maske, peavad pidusid jne.

Lutsar lubab, et esmaspäeval võetakse teaduskojas Inglismaa juhtum arutluse alla, kuid soovitab seniks kõigile: „Võiks mõelda, mis mina saan teha, et viirus ei leviks. Mitte mõelda, kuidas saan reegleid rikkuda.“