Urmas ReinsaluFoto: Kuvatõmmis valitsuse pressikonverentsi videost
Uudised
23. detsember 2020, 08:55

VIDEO | Valitsus otsustas täiendavad piirangud kolmeks nädalaks! Reinsalu: kui tahame võita sõda viirusega, pole muud võimalust (22)

Täna toimus valitsuse pressikonverents, kus valitsuse liikmed andsid ülevaate eilsel kabinetinõupidamisel koroonaviiruse leviku piiramiseks tehtud otsustest. Pressikonverentsil osalesid peaminister Jüri Ratas, keskkonnaminister Rain Epler, välisminister Urmas Reinsalu, sotsiaalminister Tanel Kiik ning teadusnõukoja juht Irja Lutsar. 

Valitsus arutas eile pärastlõunal videosilla teel koos teadusnõukojaga lisapiirangute kehtestamist. Täna lisapiirangud avalikustati.

Ratas sõnas, et koroonaviirusega nakatumine pole Eestis vähenenud, vaid pigem tõusutrendis – eriti Tallinnas ja Harjumaal. Kiiresti kasvab ka haiglaravi vajavate koroonaptsientide arv ja haiglad töötavad väga suurel koormusel. 
Nakkuskordaja Harjumaal on jätkanud kasvu. „Jaanuari alguseks jõuame olukorrani, kus võib lisanduda üle tuhande nakatumise päevas,“ sõnas peaminister. Ta toonitas, et praegu on kriitiline aeg ja oluline on kinni pidada kõikidest kehtestatud piirangutest.

Valitsus kehtestab kolmeks nädalaks (28. detsembrist 17. jaanuarini) täiendavad piirangud Tallinnale ja Harjumaale. Samuti otsustati pikendada piiranguid Ida-Virumaale (kuni 17. jaanuarini). Piirangute kohta loe põhjalikumalt SIIT.

Keskkonnaminister Rain Epler kordas, et piirangud hakkavad valdavalt kehtima esmaspäeval. Ta soovitas näha asju positiivses valguses. „Vaimse tervise hoidmiseks on hea viis looduses liikumine. Vaatamata raskele ajale on kõigil meil ka palju head, mida märgata.“

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul on nakkuskordaja alla viimiseks vaja tugevamaid meetmeid, ehkki ka senist tööd ei saa alahinnata. „Kui me ei oleks seniseid meetmeid kasutanud, oleks R (nakkuskordaja) kaks. Tegelikult oleks viiruse leviku intensiivsus oluliselt, oluliselt suurem. “ Ida-Virumaal toimunu on tema väitel Harjumaa stsenaarium. „Eile hommikul laekunud informatsiooni alusel tuleb kiiresti liikuda.“

Alternatiiv oleks olnud Reinsalu sõnul oodata vaktsiinide tulekut, ent selle hinnalipik on traagiline (haiglakohtade ja kaotatud inimelude koha pealt). Reinsalu mainis, et piirangute mudel on erinev kevadisest loogikast. „Kui me tahame viirust alla suruda ja seda sõda võita, siis pole küsimust, kas peame tegema neid piiranguid, mida me Harjumaa puhul rakendame. Meile teadaoleva maksimaalse ekspertide informatsiooni alusel pole meil alternatiivi,“ tõdes Reinsalu ja lisas, et liikuda tuleb kiiresti – päevade kaupa.

Ühendkuningriigi kohta langetatakse välisministri teatel otsused teiste Balti riikidega ühiselt. Lennupiirang jääb praeguse seisuga kehtima aasta lõpuni. Reinsalu sõnul lepiti kokku Läti ja Leeduga, et selle aasta sees tehakse evakuatsioonilend Londoni-Riia suunal. Kuupäeva alles täpsustatakse. See on mõeldud neile inimestele, kes on lühiajaliselt Ühendkuningriigis ja jäänud sinna lõksu.

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul ei saa katse-eksitusmeetodil loota, et asi läheb paremaks. „Tunneli lõpus paistab valguskiir, alustame selle nädalal lõpus vaktsineerimisega.“ Minister toonitas, et inimesed peavad käituma vastutustundlikult. „Mul pole kahtlustki, et 2021. aasta tuleb Eesti jaoks koroonaviiruse võitmise aasta.“

Irja Lutsari sõnul nähti, et meditsiinisüsteem hakkab üle kuumenema. Ta rääkis, et haiglate töö on häiritud eelkõige seetõttu, et personal nakatub. Teadusnõukoja juhi sõnul tuleb viiruse võitmiseks vähendada kontakte.

Peaminister toonitas, et reegleid ei kehtestata ilmaasjata. Tema sõnul oli laual palju piiranguid. Reinsalu kinnitas, et Harjumaal kaubanduskeskusi ei suleta. Lutsari sõnul ei näe uute piirangute tulemusi ühe-kahe päevaga, vaid pigem teisel või kolmandal nädalal.

Teadusnõukoja juht usub, et praegu Harjumaal kehtestatud piirangutele sarnanevad meetmed lähitulevikus kogu Eestis kehtima ei hakka. Ent kui üle Eesti hakkavad tekkima Harju- ja Ida-Virumaaga sarnased trendid, siis seda välistada ei saa.