KoroonatestimineFoto: Aldo Luud
Uudised
23. detsember 2020, 14:24

LUGEJAKIRI | Koroonahaige marus: kõik ametid ja perearst räägivad erinevat juttu! Mis siis lõpuks õige on? (43)

Sain 17. detsembril hilisõhtul teada koroonatesti vastuse, mis oli positiivne. Esimesed sümptomid ilmnesid kaks päeva varem, 15. detsembril. 18. detsembril helistas mulle väga tore terviseameti ametnik, kes ilusti selgitas, et pean olema karantiinis, suhtlema perearstiga ja nii edasi. Küsimusi on selle aja jooksul tekkinud aga nii palju, et ma ei teagi enam, keda uskuda.

Alustame sellest, et perearst väitis mulle, et lähikontaktseteks loetakse neid inimesi, kellega ma puutusin kokku KOLM päeva enne positiivse testitulemuse teadasaamist. Terviseamet on seni rääkinud, et lähikontaktseteks loetakse neid, kellega puutusid kokku kahe päeva jooksul enne sümptomeid. Perearsti selline jutt tundus kohe kahtlane ning selle ka terviseametnik ümber lükkas.

Mis aga mind täiesti marru ajas on see, et terviseametnik ütles, et pean olema karantiinis 10 päeva alates sümptomitest ehk karantiin lõppeb 24. detsembril. Rõõmustasin veel, et saan ikkagi 25. detsembril jõuludeks ka vanemate juurde minna, sest ametniku sõnul pärast kümmet päeva ma enam nakkav ei ole. Lisaks ütles ta, et kordustesti ei ole vaja teha, sest saan veel testides mitu kuud positiivset tulemust. Okei, selge pilt. Siiski kinnitas ta, et pean ikka 23. detsembril helistama perearstile, kes siis lõpuks karantiinist välja lubab või ei luba.

Helistasin mina siis 23. detsembri pärastlõunal rõõmsalt perearstikeskusesse ja sain teada, et see on suletud. Olgu, minu viga, et varem ei meenunud. Siis võtsin kõne koroonaviiruse infotelefonile, kus esialgu ei saadud arugi, misasja ma jahun. Kui teisel pool toru olnud naisterahvas lõpuks mõistis, mis minu küsimus on, oli ta täiesti hämmingus ja läks lausa sabinassegi, kinnitades, et kui olen saanud positiivse diagnoosi, ei ole mul enne 14 päeva möödumist kuhugi asja. Ja nüüd veel nalja – tema ütles, et karantiin kestab 14 päeva ALATES POSITIIVSEST TESTIST! Ta kinnitas mulle veel korduvalt, et mina ise ikka ei otsusta, et olen terve, mispeale minagi kinnitasin, et seda ma ei teinudki ja soovisin lihtsalt infot, kellega konsulteerida. 

Teeks nüüd siis lõpuks selgeks – ka perearstidele, infotelefoni inimestele ja terviseameti töötajatele, kes inimesi karantiini määravad -, et kuidas siis täpselt on? Kas koroonahaige karantiin kestab 10 või 14 päeva? Kas seda hakatakse lugema sümptomite algusest või positiivsest tulemusest? Kas karantiini lõppedes tuleb teha kordustest või ei?