Peeter HelmeFoto: Martin Ahven
Eesti uudised
27. detsember 2020, 18:33

Kirjanikud heitsid Peeter Helme liidust välja (35)

Vahetult enne jõule teatasid Sass Henno ja Andra Teede, et otsustasid Eesti kirjanike liidust välja astuda, kuna liit ei heitnud enda seast välja Peeter Helmet. 34 kirjaniku esitasid aga liidule pöördumise, soovides uut hääletust. Pühapäeva õhtul teataski liit, et esimese astme kohtus laste seksuaalses ahvatlemises süüdi mõistetud Helme arvati ridadest välja. 

Liidu liikmetele saadetud kirjas märgib Tiit Aleksejev, et 21. detsembril tehtud hukkamõistuavaldusel on kaalu vaid koos Peeter Helme väljaarvamisega. 

"Et hoida ära liidu lagunemist ja mainekahju süvenemist, võttis eestseisuse valdav enamus vastu otsuse arvata Peeter Helme EKL liikmeskonnast välja põhikirja punkti 10c alusel," seisis kirjas. 

Põhikirja punkti 10c aluse ei tohi kirjanike liidu liige oma tegevuse ja käitumisega kahjustada EKL mainet.

Aprillis esitas prokuratuur Postimehe endisele peatoimetajale ja kultuuritegelasele Peeter Helmele süüdistuse lapseealise seksuaalses ahvatlemises. Novembri lõpus mõistis Harju maakohus Helme süüdi, karistades teda aasta ja nelja kuu pikkuse tingimisi vangistusega, aga lubas otsuse edasi kaevata. 

Viimasele on apelleerinud seni liidu liikmed, kes on Helme välja heitmise vastu, kuna kohtuotsus ei olnud jõustunud.