Foto: Maria Kilk
Uudised
28. detsember 2020, 11:06

PUUST JA PUNASEKS: kus, kuidas ja millal saada koroonavaktsiini? (16)

Pühapäeval algas Eestis Covid-19 vaktsineerimine. Kes saavad koroonavaktsiini esimesena? Kus süste tehakse? Millal jõuab vaktsineerimisjärjekord tavalise eestlaseni, kes ei kuulu ühtegi riskirühma? 

Pühapäeval tehti kokku 207 vaktsineerimist. Esimesena alustati haiglate, kiirabide ja perearstikeskuste tervishoiutöötajate vaktsineerimisega Ida-Virumaal, Tallinnas ja Tartus ning alates sellest nädalast järk-järgult juba üle Eesti.

Vaktsineerituks arvatakse esimese vaktsiinisüsti saanud alles kuu aja pärast, kui teisestki vaktsiinisüstist on nädal möödas. Täielikku kindlust haigestumise vastu vaktsiin ei anna, aga vaktsineeritud põevad haigust kergemalt.

Vaktsineerimine on Eestis vabatahtlik. Tuletame meelde, kes ja kust saavad vaktsiini.

Vaktsineerimiseks on paigas prioriteetsete inimgruppide nimekiri:

  • Tervishoiutöötajad – 30 000 inimest – saavad vaktsiini töökohal
  • Hoolekandeasutuste töötajad ja elanikud – 25 000 inimest – vaktsineeritakse hooldekodus
  • Inimesed vanuses 70+ ja kroonilised haiged – 260 000 inimest – perearst võtab vaktsineerimisvõimaluse tekkimisel ühendust ja teavitab, kuhu ja millal minna. Sihtkohtadeks saavad perearstikeskused, haiglad ja nakkuskliinik-vaktsineerimispunktid
  • kui eelmainitud on vaktsineeritud, on järgmisena kavas pookida suurima nakkusriskiga eesliinitöötajad, kelle arv on täpsustamisel, ja muud elutähtsate teenuste osutajad, keda on 35 000. 

Inimene saab teavituse oma perearstilt ja eesti.ee kaudu, et kuulub vaktsineerimise sihtrühma ja tal on võimalus end vaktsineerida lasta. Teise doosi manustamise aja kohta tuleb inimesele meeldetuletus. 

2021. aastal on Covid-19 haiguse vastane vaktsineerimine Eestis kõigile tasuta.  Alates 2022. aastast oleks see tasuta riskirühmadele. 

Kus hakkavad vaktsiine saama tavalised eestlased, kes ühtegi riskirühma ei kuulu? Vaktsineerimised hakkavad toimuma vaktsineerimiskeskustes, mis hõlbustab vaktsiinidooside kohaletoimetamist. Palju on räägitud, et Pfizeri vaktsiin, mis on Eestisse saabumas, vajab säilitamiseks 70 miinuskraadi, kuid see käib vaid pikema transpordi ja hoiustamise kohta. Vaktsiini saab hoida kuni viis päeva väikemate külmakraadide juures ehk terviseamet ei vaja eraldi tehnikat, toimetamaks vaktsiine laiali üle Eesti. 

Laste vaktsineerimist alustatakse siis, kui on olemas lastele sobiv vaktsiin.

Kõigi soovijate vaktsineerimise korraldus töötatakse välja 2021. a esimestel kuudel, arvestades Covid-19 vaktsiinide müügiloa saamist ja tarnegraafikuid ehk millal vaktsiin Eestisse jõuab. 

Kui palju vaktsiini Eestisse tuleb ja millal?

Ministrid on avalikult välja öelnud, et 2021. aasta esimeses kvartalis tuleb Eestisse ravimeid ümmarguselt 100 000 inimese vaktsineerimiseks.

Esimesena jõudis 26.detsembril Eestisse Pfizer/BioNTechi vaktsiin, mis sai Euroopa Komisjonilt müügiloa 21. detsembril, ning seejärel peaks jõudma Moderna vaktsiin, millele antakse müügiluba eeldatavalt jaanuari alguses. 

AstraZeneca lepinguga soetab Eesti Covid-19 vaktsiini ca 600 000 inimesele, Jannsen Pharmaceutica NV lepinguga ca 300 000 inimesele, Pfizer/BioNTech lepinguga ca 300 000 inimesele, Curevaci lepinguga ca 330 000 inimesele, Moderna lepinguga ca 117 000 inimesele. Lepingute kohaselt hakatakse vaktsiine liikmesriikidesse tarnima pärast seda, kui vaktsiin saab Euroopa Liidus müügiloa.