"Ärritatud kätenaha ja nahalõhede vastu aitavad hästi vedelamad  kätekreemid, mis sisaldavad ammoniaaki, glütseriini ja alkoholi," soovitab dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
4. jaanuar 2021, 07:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Mida teha, kui kätel on nahk ärritunud ja punetab? (2)

“Kevadel olid ilmad külmad, aga aiamaa vajas hoolt, ja nüüd on mul käed täitsa hukas. Kätenahk on punetav, krobeline, tulitab ja õhtul jahedas on teinekord ka päris valus. Olen katsunud kreemitada, kuid see ei aita. Mida soovitate?”

Külma käes ja külmas mullas tuleb tööd teha vastavate töökinnastega. Ärritunud, punetav, vahel ka põletikuline ja sõrmeotstest lõhenenud nahk on tihtipeale ka nende inimeste mure, kes ametialaselt puutuvad kokku kemikaalidega või tuleb tööl käsipidi vees olla. Nii tekib krooniline nahaärritus. Kummikindad sellest ei päästa, sest kummikinnastes kipub nahk hauduma ja on kahjustavatele teguritele veelgi vastuvõtlikum.

Tavaliselt soovitatakse sel juhul kätenahka hooldada, kreemitada, käed kuivas ja soojas hoida. Paraku ei saa inimene päev otsa käed süles istuda, töö vajab tegemist, aiamaa kõpitsemist, aga käed tahaks ikka korda saada. Vähemalt niipalju, et ei peaks viisakas seltskonnas käsi laua all peitma. Eriti veel siis, kui lõhenevad sõrmeotsad teevad valu. Ja asi pole ka mitte ainult valus, sest nahalõhedesse koguneb mustust ja mikroobe ning see võib põhjustada nahapõletikku.

Ärritatud kätenaha ja nahalõhede vastu aitavad hästi vedelamad  kätekreemid, mis sisaldavad ammoniaaki, glütseriini ja alkoholi. Täpsemalt tuleb apteegist küsida. Mõni selline võiks lausa kraanikausi äärel seista ja iga kord pärast käte pesemist ja kuivatamist on järgmine liigutus käed sisse määrida.

Glütseriin muudab naha elastseks ja taastab kaitsva rasvakihi, ammoniaak teeb naha pehmeks ja siledaks, ja alkohol desinfitseerib ning hävitab mikropragudesse sattunud mikroobe. Kätekreemi pidev kasutamine hoiab naha ilusa ja pehme, väldib käte punetamist ja leevendab sagedasest pesemisest ning kahjustavatest ainetest tingitud nahaärritust.

Kindlasti peaksid käsi kreemitama inimesed, kes teevad igapäevast tööd kummikinnastega – kummi all hauduv nahk on vee ja pesuainete suhtes eriti tundlik ja kergesti ärrituv. Iga kord, kui kindad käest võetud ja käed pestud.