Esimesed vaktsineerimised Põhja-Eesti regionnalhaiglas.Foto: Raigo Pajula / Sotsiaalministeerium
Uudised
31. detsember 2020, 18:11

Regionaalhaiglas on koroonavaktsiini saanud juba 700 töötajat (7)

Eelmine nädal jõudis Eestisse kauaoodatud koroonavaktsiin Pfizer-BioNTechilt. Regionaalhaiglas on 31. detsembri seisuga jõutud vaktsineerida 700 haigla töötajat. Kogu maailmas on kaitsesüsti saanud juba enam kui 5,8 miljonit inimest, Eestis on COVID-19 vastu vaktsineerimisi tehtud 1907 inimesele.

Regionaalhaiglas alustati töötajate vaktsineerimisega möödunud pühapäeval, 27. detsembril. Infektsioonikontrolli talituse juhataja-vanemarsti dr Mait Altmetsa sõnul on 31. detsembri seisuga esimese doosi vaktsiini saanud juba 700 töötajat. "Pfizer-BioNTechi uued vaktsiinisaadetised laekuvad haiglasse igal nädalal ja vaktsineerimine jätkub. Ootame aasta alguses järgmist 700 doosi tarnet," ütles dr Altmets, lisades: "ELi poolt on hindamisel ka teise Covid-19 vaktsiini tootja Moderna vaktsiini müügitaotlus. Otsus selle kasutuselevõtu kohta peaks tulema 6. jaanuaril."

Kõige enam on vaktsineeritud inimesi USAs, kus alustati juba 12. detsembril. Kahenädalase massilise vaktsineerimisega on oma doosi saanud peaaegu kaks miljonit inimest. Suuremate vaktsineeritute numbritega paistavad silma Hiina (miljon) ja Ühendkuningriik (625 000). Lisaks on põhjust esile tuua Iisraeli, kus alustati küll alles 21. detsembril, kuid kus on jõutud vaktsineerida peaaegu 400 000 inimest, mis teeb Iisraelist kõige enam vaktsineeritud rahvastikuga riigi – 4,37 in 100 000 elaniku kohta.

Nii USA, Ühendkuningriik kui ka Iisrael kasutavad Pfizer-BioNTechi vaktsiini, mida kasutatakse praegu ka Eestis. 26. detsembriks oli USA teinud 1,9 miljonit vaktsiinisüsti, mille käigus on kogutud 353 teavitust kõrvaltoimetest. Enamik kõrvaltoimeid (73%) tekib noorematel, 18–49aastastel inimestel. Kõrvaltoimetest suurem osa kerged või keskmised ning ainult kaheksa liigitati raskekujulisteks. Neist neli nõudsid hospitaliseerimist ning surmaga ei lõppenud ükski.

Kõrvaltoimeid ei tasu karta, need annavad märku, et vaktsiin toimib – immuunsüsteem on asunud „tööle“. Covid-19 vaktsiini kõrvaltoimed on tüüpilised enamikule vaktsiinidest: süsti koha valulikkus, väsimus, peavalu, lihasvalu, külmavärinad, liigesevalu ja isegi palavik. Oluline on mõista, et need nähud on ajutised ja mööduvad hiljemalt paari päevaga.

Koroonavaktsiini on maailmas kokku kasutatud ca 5,1 miljonit doosi. Vaktsineerimise käigus raporteeritud kõrvaltoimed on kerged ja mööduvad, tüüpilised enamikule vaktsiinidele. Tõsisemaid kõrvaltoimeid esineb üliharva (4 : 1 000 000).