Koroonavaktsiini tegemineFoto: Maria Kilk
Uudised
4. jaanuar 2021, 13:58

Ravimiamet avalikustas koroonavaktsiini kõrvaltoimed: need olid kerged ja möödusid päevadega (9)

Alates 27. detsembrist on Eestis koroona vastu vaktsineeritud 2535 inimest, ravimiametisse on jõudnud kaheksa kõrvaltoime teatist.

Ravimiameti sõnul olid kõrvaltoimed kerged ja möödusid paari päevaga. 

Viies teatises kirjeldati teadaolevaid (ravimiteabes kirjas olevaid) kõrvaltoimeid:

  • süstekoha valu, turse, süstekäe valu
  • peavalu,
  • lihasvalu,
  • palavik (alla 38 °C), külmavärinad
  • väsimus, nõrkus

Neist ühe teatise saatja vajas palaviku ja teiste nähtude tõttu paaripäevast töölt eemalolekut, ent on tänaseks paranenud.

Ühes teatises kirjeldati ühe näopoole tundlikkusehäiret, mis tekkis 5 tundi pärast vaktsineerimist ja on tänaseks paranenud. Teises teatises kirjeldati pearinglust, uimasust ja tasakaaluhäiret, mis tekkisid 40 minutit pärast vaktsineerimist ja kestsid 5 tundi. Kolmandas teatises kirjeldati ühepoolset neeluvalu, mis tekkis 3 minutit pärast vaktsineerimist ja kiirgus kõrva umbes 15 minutit, teatamise hetkel kaebas vaktsineeritu kerget ebamugavustunnet neelamisel.

Kõik vaktsiinid võivad põhjustada kergeid paikseid reaktsioone ja üldnähte (peavalu, palavik, väsimus jt). Need reaktsioonid on vajadusel leevendatavad valuvaigisti või paikse külma kompressiga. Palaviku ja nõrkuse vm üldnähtude korral tuleks puhata. Nähud mööduvad üldjuhul paari päevaga.

Kõigist vaktsineerimise järgsetest kaebustest tuleks vaktsineerijale teada anda. COVID-19 vaktsiinide ohutusprofiili täiendavaks kirjeldamiseks peavad tervishoiutöötajad ametile teatama kõigist süsteemsetest ja tõsistest (sh paiksetest) kõrvaltoimetest, mille puhul peavad seost vaktsiiniga võimalikuks.

Patsient võib teatada ravimiametile SIIN ka neist reaktsioonidest ehk kõrvalnähtudest, millel arsti hinnangul seos vaktsiiniga puudub.

Kogutavad andmed võimalike kõrvaltoimete kohta aitavad selgitada vaktsiini ohutusprofiili. Uute andmete lisandumisel täiendatakse vajadusel ravimiteavet – lisatakse kõrvaltoimeid, täpsustatakse hoiatusi ja vastunäidustusi.

Kõrvaltoime on ohtlik/kahjulik ja soovimatu reaktsioon, mille puhul ei saa välistada põhjuslikku seost ravimi (sh vaktsiini) manustamisega.

Erinevalt kõrvaltoimest on kõrvalnäht igasugune soovimatu reaktsioon, mis tekib ravimi võtmise ajal olenemata hinnangust võimalikule seosele ravimiga.