"Kui probleem on mitme liigesega, siis võib see olla süsteemne liigesehaigus," arvad dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
10. jaanuar 2021, 14:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Mida teha, kui õlg on valutanud juba aastaid?

"Olen mures õlavaluga juba aastaid. Saanud blokaade, mis ei aita. Ei tea enam, mida teha, segab juba tööd. Sama nali jala liigestega."

Asi on naljast kaugel. Aga mõistatamist parasjagu. Kui õlavalu segab töötegemist, siis ilmselgelt on asjaosaline eluaegne füüsilise töö tegija. Kui tehti õla piirkonda blokaade, siis ilmselt oli probleem õlapõimiku närvidega. Kui siiski ei süstitud tuimastit, vaid hoopis hormooni, siis võis olla õla liigesekapsli põletik. Või ka liigesekapsli venitus – äge, traumast, või krooniline, ülekoormusest.

Kui probleem on mitme liigesega, siis võib see olla süsteemne liigesehaigus. Kui on õlaliigesega üks häda, ja jalaliigestega (põlves? puusas?) teine, siis on kaks erinevat haigust, kaks diagnoosi ja erinev ravi. Nii et viis korda „kui“ – ja ei mingit selgust.

Ainus, mis selge, on see, et inimene peaks oma perearstilt rohkem selgitust küsima. Võibolla peaks õlaga tegelema neuroloog ja puusaga ortopeed, aga võibolla peaks hoopis kõigega tegelema reumatoloog – seda teab perearst päris kindlasti.

Aga ausalt öeldes, ega minu käest ju midagi ei küsitudki. Pigem jagas inimene oma muret, jagatud mure on teatavasti pool muret, ja kui nüüd ka tuhanded lehelugejad sellest osa saanud, siis peaks murest järele jääma ainult promilli jagu. Tehtud.