Irja LutsarFoto: Merilin Ulm
Uudised
11. jaanuar 2021, 11:48

Uuendatud kell 16 terviseameti kommentaariga

Eesti kodanikul avastati muteerunud viirustüvi. Lutsar: see oli aja küsimus (43)

Soome tervise ja heaolu instituut (THL) teatas esmaspäeval, et riigis tuvastati 29 uut muteerunud koroonaviiruse juhtumit, vahendab MTV Uutiset. See on diagnoositud ka vähemalt ühel Eestist saabunud inimesel. Esmaspäeva pärastlõunal kinnitas terviseamet, et tegu on Eesti kodanikuga.

Nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna nõunik Natalia Kerbo ütles, et terviseamet ootab Soomest lisainformatsiooni, kuid praeguseks on kindel, et tegemist oli Eesti kodanikuga.

Eestist saabus ta Soome selle aasta 1. jaanuaril 2021 ja proov võeti 3. jaanuaril. Kerbo lisab, et nakatunu on sümptomaatiline ja temaga tegeleb praegu Soome terviseamet.

Eelnevate uuringutega ei ole SARS-CoV-2 viiruse „Briti uut“ tüve Eestis avastatud. 

Teadusnõukoja juht Irja Lutsar ütleb, et uue tüve tuvastamine oli vaid aja küsimus. „Me ei ole tingimata kindlad olnud, et meil [uue tüvega viirust] ei ole, me ei olnud seda lihtsalt leidnud,“ ütleb Lutsar.

Ta ei oska veel öelda, mis päeva sekveneerimistest Soome tulemus pärineb. Ka Eestis uuritakse parasjagu Inglismaalt pärit viiirustüvesid. „Saatsime sekveneerimisele 30 spetsiifiliselt väljaselekteeritud tüve (muul ajal sekveneeritakse viirustüvesid randomiseeritult ehk juhuvalikuga – K. K), vaatame, kas sealt tuleb midagi või ei tule,“ ütleb Lutsar. Vastused saabuvad arvatavasti õhtuks. 

18 juhul on tegu inimestega, kes saabusid riiki välismaalt (Suurbritanniast, Ghanast, Rootsist, Lõuna-Aafrika Vabariigist, Bosnia ja Hertsegoviinast, Taanist, Türgist ja Eestist). Kaheksa on varem tuvastatud juhtumite lähikontaktsed ja kolme juhtumi puhul uuritakse nakatumise allikat. Muteerunud viirusega seoses on pandud karantiini 55 võimalikku nakatunut. 

Praeguse seisuga on põhjanaabrite juures kokku tuvastatud 49 muteerunud koroonaviiruse juhtumit. 47 juhul on tegu Ühendkuningriigis leviva tüvega ja kahel Lõuna-Aafrika Vabariigis leitud variandiga. 

Muteerunud koroonaviirus võib levida kiiremini, ent puuduvad tõendid, et see põhjustaks raskemat haigust. Teadaolevalt töötab koroonavaktsiin ka viiruse erinevate tüvede vastu.