Maski kandmine on endiselt väga oluline.Foto: Vida Press
Uudised
12. jaanuar 2021, 09:08

OHTLIKUD KOROONALEVITAJAD: suure osa nakatumiste taga võivad olla haigustunnusteta inimesed (41)

Maailm teeb meeleheitlikke pingutusi, et peatada koroonaviiruse levik ja saada koroonapandeemia kontrolli alla. USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse teadlaste tehtud mudeli järgi võib 59% koroonanakkuste allikaks olla asümptomaatiline ehk haigustunnusteta inimene.

Umbes 59% nakkuse ülekannetest pärineb sümptomiteta inimestelt, selgub JAMA Network Openis avaldatud uuest uuringust. Neist 35% jõuab nakatada koroonaviirusega teisi, enne kui neil endal ilmnevad koroonahaiguse tunnused, aga  24% inimestest ei teki endal kunagi sümptomeid.

Uuringu üks autoritest leiab, et pandeemia kontrolli alla saamiseks on oluline pöörata tähelepanu ka asümptomaatilistele inimestele. Ainult haigustunnustega inimeste testimisest ja nende isoleerimisest ei piisa viiruse leviku peatamiseks. Sellist strateegiat ei peeta piisavalt tõhusaks. 

Teadlased rõhutavad, et väga olulised on maskikandmine, kätehügieen, sotsiaalse distantsi hoidmine, aga ka haigustunnusteta inimeste testimine.  See on eriti oluline nüüd, kui levimas on koroonaviiruse uusi variante.

Uurimisrühm koostas matemaatilisi mudeleid, et analüüsida erinevaid stsenaariume. Mudel näitas järjepidevalt, et viiruse asümptomaatiline ülekanne moodustas vähemalt pooled COVID-19 juhtudest.

Samas märkis uurimisrühm, et viiruse ülekanne on keeruline ja sõltub mitmest asjaolust.  Asümptomaatiline levik võib sõltuda ka keskkonnast, näiteks inimestel, kes on pikaajalistes hooldeasutustes, on kõrgem risk nakatuda.

Allikas: WebMd