Foto: Reuetrs/Scanpix
Uudised
15. jaanuar 2021, 13:04

Tartu ülikooli teadlased: Eestis ei ole leitud Inglismaa ega Lõuna-Aafrika koroonaviiruse tüvesid

Tartu Ülikooli meditsiiniteadlaste projektis tehtud koroonaviiruse täisgenoomide analüüsi tulemusena ei ole siiani leitud Eestis ühtegi niinimetatud Inglise või Lõuna-Aafrika oletatavalt kiiremini levivat koroonaviiruse tüve.

Viimasel kuul on räägitud palju mitme uue ja hüpoteetiliselt veelgi nakkavama SARS-CoV-2 tüve levikust. Suurimat tähelepanu on neist pälvinud nn Lõuna-Aafrika tüvi ja Inglismaa tüvi, mida on seostatud ka kiiremalt kasvanud nakatunute arvuga.

Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi teadlaste juhtimisel jätkatakse koroonaviiruse täisgenoomi sekveneerimisega ehk projektiga KoroGeno-Est-2, et selgitada mujal maailmas potentsiaalselt nakkusohtlikemate tüvede osakaal Eestis uusi nakkusi põhjustavate viiruste seas.

KoroGeno-Est-2 raames on praeguses järjestatud 34 SARS-CoV-2 täisgenoomi, mis on pärit novembrist, detsembrist ja jaanuari esimestest päevadest.

Tartu Ülikooli meditsiinilise viroloogia kaasprofessori, projekti  juhtivteaduri Radko Avi sõnul ei leitud täisgenoomide analüüsil ühtegi niinimetatud Inglise või Lõuna-Aafrika oletatavalt kiiremini levivat tüve. Samuti ei leitud ühelgi viirusel kiirema levikuga seostatud  mutatsiooni. „See, et me neid tüvesid ei leidnud, ei tähenda, et neid Eestis üldse ei ringleks. Nad lihtsalt ei sattunud meie valimisse,“ ütles Avi.

KoroGeno-Est-2 projekti eesmärk on määrata kokku 350 SARS-CoV-2 täisgenoomset järjestust. Projekti meeskonda kuuluvad teadlased Tartu Ülikooli kliinilise meditsiini instituudist, bio- ja siirdemeditsiini instituudist, tehnoloogiainstituudist ja spetsialistid SYNLAB Eesti OÜ-st ning Terviseametist.